Afbeelding
Pixabay

Windturbine van 135 meter hoog in Ede-West

2 juni 2020 om 18:30 Natuur en milieu

EDE Al vele jaren wordt in Ede gesproken over de wenselijkheden en mogelijkheden van het plaatsen van windturbines, ook wel windmolens genoemd. Komend najaar bereikt de gemeenteraad een voorstel van het college om op het terrein van Plantion in Ede-West een windmolen neer te zetten. Dat wordt meteen een fors exemplaar, met een hoogte van 135 meter. 

Gerard van Wijk

Volgens wethouder Lex Hoefsloot gaat deze molen tweemaal zoveel energie opwekken als de twee huidige windmolens in dit gebied bij elkaar, goed voor het energieverbruik van 4.000 huishoudens.

MEDE-EIGENAAR De twee huidige windmolens hebben een hoogte van 101 meter. Ook de wieken van de nieuwe windmolen worden langer dan bij de bestaande het geval is. Het plan voor de nieuwe molen komt van Plantion en Pure Energie. Nieuw aan de constructie is dat bedrijven en omwonenden zich kunnen inkopen en zo een mede-eigenaarschap kunnen verwerven. ,,Een nieuwe trend”, zegt de wethouder. Er moet overigens nog een inspraakprocedure worden gevolgd. 

ROUTEKAART De helft van de opgewekte energie is voor de eigen energievoorziening van Plantion. Begin 2018 is er een routekaart 'Ede klimaatneutraal' opgesteld, waarbij werd uitgegaan van 14 windmolens op land en de financiering van 14 molens op zee. ,,Op zee is vervallen. Er was te veel interesse van gemeenten en daarop heeft het Rijk besloten de windmolens op zee te bestempelen als nationale doelstellingen”, aldus Hoefsloot. 

Volgens de routekaart zou er in Ede na bouw van de nieuwe windmolenreus nog plek gevonden moeten worden voor 25 tot 27 windmolens. In 2022 volgt een evaluatie van de routekaart. Het gaat om zowel grotere als kleinere windmolens, waarbij de ontwikkelingen zich in deze sector snel opvolgen.

Afbeelding
Visualisatie van de windmolen.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie