Aart van de Brandhof: ,,Huilen met de wolven in het bos.
Aart van de Brandhof: ,,Huilen met de wolven in het bos." Henny Jansen
VIDEO

De wolf heeft Ede ontdekt

22 juni 2020 om 11:47 Natuur en milieu

EDE Dat de wolf definitief terug is in Nederland is geen nieuwtje. Dat de Canis Lupus zich niet alleen in natuurgebieden begeeft, ook niet. Als de verhalen deugen, werden onlangs op het Noordbrabantse platteland nog tientallen schapen doodgebeten. De wolf is nu volgens Natuurmonumenten sinds enkele weken ook waargenomen in de nabije omgeving. In natuurgebied Planken Wambuis om precies te zijn. Uitwerpselen en camerabeelden bevestigen dat. De Edese schaapherders Henk en Aart van de Brandhof maken zich zorgen. ,,Prima dat de wolf terug is, maar neem dan ook de juiste maatregelen.”

Henny Jansen

,,Ik kreeg enkele dagen geleden keurig een telefoontje van Natuurmomenten dat de wolf in ons graasgebied is waargenomen”, vertelt Aart van de Brandhof. Hij beheert de kooi en kudde aan de zijde van de Eder Heide. ,,Onze schapen grazen hier op een groot gebied, dat helemaal doorloopt naar ’t Lage Veld, Mossel, Nieuw Reemst en Oud Reemst. Dat is op één dag niet te belopen. Daarom hebben we ook kralen. Overnachtingsplekken met omheining. En daar wringt het wat de dreiging van de wolf betreft. In de kooi zijn ze veilig. Maar buiten moeten de hekken verhoogd worden naar zo’n anderhalve meter. Bovendien moet er schrikdraad op. Stroom dus. Dat kan op afgelegen gebieden heel goed met batterijen, geluidloos.”

,,Ik heb niet zo’n probleem met terugkomst van de wolf. Maar neem dan de juiste maatregelen om andere dieren die belangrijk zijn te beschermen”, adviseert Van de Brandhof. ,,Er loopt tegenwoordig veel rond op Planken Wambuis. Runderen, paarden, zwijnen. Je weet nog niet half welke schade zo’n wolf kan aanrichten. Logisch. In de vrije natuur eten ze wat ze nodig hebben. Maar prooidieren die niet kunnen vluchten, worden allemaal aangepakt. Je kunt daar moeilijk over doen, maar dat is nu eenmaal de aard van het beest. Vergelijkbaar trouwens met de vos en de boommarter. Ik hoop dat Natuurmonumenten en Defensie snel met maatregelen komen. We wachten voorlopig af. We zijn daar afhankelijk van. Huilen met de wolven in het bos dus eigenlijk”, grijnst hij. 

Broer Henk heeft wat minder te maken met die dreiging. Zijn kudde begraast de Ginkelse Heide, een veel kleiner gebied. Ontspannen kijkt hij vanuit de schaapskooi naar een zestal lieftallige dames, dat schaapsvachten aan het bewerken is. Een vrijwilliger is ondertussen op pad met de kudde. ,,Kijk, daar lopen ze”, in de verte wijzend naar de bosrand bij de Sijsselt.

,,Maar dit is toch een probleem”, erkent hij. En nieuw voor de familie. ,,Mijn vader was twintig jaar schaapherder, mijn broer 32 jaar en ik dertig. ,,Het hek onder stroom zetten kan hier niet. Het is gewoon te druk, met heel veel kinderen. We moeten de consequenties van de wolf gewoon binnen de perken houden. Er komen steeds meer diersoorten op de Veluwe. En ze worden allemaal gevoerd en steeds tammer, dus kwetsbaarder.”

,,Aart van de Brandhof heeft het me begin vorige week inderdaad verteld”, reageert Gijs van Veldhuizen, voorzitter van Stichting Edese Schaapskudden. ,,Ik weet nog niet wat we gaan doen. We moeten met Defensie, omdat het om een militair gebied gaat, en Natuurmonumenten snel stappen zetten. Ik kan u ook niet alles vertellen. We hebben ook niet om de wolf gevraagd. Het moet ook nog allemaal betaald worden. We gaan er samen deze week energie in steken.” 

BRON VIDEO: Henny Jansen.

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Ga naar https://www.edestad.nl/abonnement/edestad-nl/bestellen

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie