Archiefbeeld ter illustratie
Archiefbeeld ter illustratie Pixabay

Zonneweide moet ruim zeshonderd Edese huishoudens van stroom voorzien

Natuur en milieu

EDE Er komt een zonnecentrale bij de Meikade in Ede. Hiervoor is onlangs een vergunning verleend. Volgens de gemeente wordt er bij de centrale straks zonne-energie opgewekt voor ongeveer 650 huishoudens. Inwoners kunnen meedoen aan dit initiatief.

Zonnecentrale Meikade is een samenwerking tussen coöperatie ValleiEnergie en locatie-eigenaar Geurt van den Brandhof uit Lunteren. ,,We kunnen niet langer wachten en moeten nu iets doen voor onze toekomstige generaties. Ook moeten de installatie en opbrengst zoveel mogelijk in lokale handen blijven", aldus Van den Brandhof. 

LOKAAL OPWEKKEN Het initiatief biedt volgens de gemeente Ede een unieke mogelijkheid om meer duurzame energie lokaal op te wekken en te gebruiken. Bovendien past het in de doelstelling van de gemeente om in 2050 energieneutraal te zijn. Bij de planvorming is gebruikgemaakt van de wind- en zonnewijzer van de gemeente. Deze bevat een kaart met de meest gunstige locaties voor zonneweides. Volgens de gemeente is de Meikade een van die locaties. 

,,Ik wil dit project van harte aanbevelen bij alle Edenaren en hoop dat velen mee gaan doen", aldus Wethouder Lex Hoefsloot. ,,Met dit project wordt de productie van duurzame energie in Ede met bijna 2MW verhoogd en kunnen zo’n 630 huishoudens van stroom worden voorzien. Een project van, door en voor Edenaren.”

MEEDOEN Voorzitter Elmar Theune van coöperatie ValleiEnergie: ,,Het project is extra interessant omdat het ook geschikt is voor mensen die zelf geen dak of een niet geschikt dak hebben. Meedoen kan al vanaf één ValleiEnergieDeel ter waarde van 120 euro. Op deze manier wordt de energietransitie bereikbaar voor iedereen. Eén ValleiEnergieDeel wekt per jaar 100kWh op en bespaart over een periode van 15 jaar zo’n 800 kg CO2."

Als alles volgens de planning verloopt, kan de zonnecentrale eind oktober dit jaar in gebruik genomen worden. 

advertentie
advertentie