De Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop Pixabay

Japanse duizendknoop laat zich moeilijk temmen

29 juni 2020 om 15:00 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede is 450.334 vierkante meter rijk aan de fraaie, maar ook beruchte Japanse duizendknoop. Deze tot wel drie meter diepgewortelde vaste plant vestigt zich als een invasieve (binnendringende) woekerende soort. Begin vorig jaar stelde de Edese raad een plan van aanpak vast voor de bestrijding van de plant. Daarbij wordt het ook al beruchte glyfosaat gebruikt. 

Gerard van Wijk

Glyfosaat is een organische fosforverbinding. Het wordt name gebruikt in de landbouw ter bestrijding van eenjarige breedbladige onkruiden en grassen op akkers. Glyfosaat is sinds 2011 verboden voor niet-commerciële doeleinden. Een verbod op professioneel gebruik bleek in 2015 politiek niet haalbaar. De Europese Unie besloot in november 2017 de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Afzonderlijke staten mogen het verbieden. In Ede wordt glyfosaat ook deels gebruikt ter bestrijding van de eikenprocessierups.

De injecteerwerkzaamheden aan de Japanse duizendknoop zijn door de gemeente na een Europese aanbesteding ondergebracht bij een drietal aannemers. Vorig jaar zijn deze werkzaamheden uitgevoerd in de maanden september en oktober, grofweg de bloeiperiode van de plant. Bijna een tiende van de totale planthoeveelheid is geïnjecteerd en hierbij is 113 liter onverdund glyfosaathoudend bestrijdingsmiddel toegepast. De injecteermethode is nieuw in Ede en ,,hierdoor is het lastig een goed vergelijk te maken met het gebruik van het aantal liters glyfosaat wat in vorige jaren is toegepast.” 

Vanwege het nieuwe karakter van bestrijding zijn de beschikbare financiële middelen vorig jaar deels niet uitgegeven. De Japanse duizendknoop voelt zich met name prettig op particulier terrein, op bijna 337.000 van de totaal ruim 450.000 vierkante meter. Dit jaar worden ook proeven opgestart om een alternatieve bestrijding van de plant te onderzoeken. Elders is de bladvlo al eens ingezet en ook bermgrazers als varkens, schapen of Gallowayrunderen doen zich tegoed aan de Japanse duizendpoot, al blijft het wortelstelsel dan wel in stand. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie