Afbeelding
Gemeente Ede

'Jakobskruiskruid geen groot probleem in de gemeente Ede'

6 augustus 2020 om 14:03 Natuur en milieu

EDE Op dit moment vormt jakobskruiskruid geen groot probleem binnen de gemeente Ede. De locaties van de tweejarige plant met gele bloemen zijn bij de gemeente bekend. Door de beperkte aanwezigheid van de plant vindt het college het nu niet noodzakelijk om actief beleid te voeren op de bestrijding van het jakobskruiskruid.

Gerard van Wijk

Het raadslid Theo Folmer (SGP) stelde vragen omdat naar zijn idee de laatste jaren op steeds meer plekken het jakobskruiskruid wordt waargenomen in wegbermen. ,,In wegbermen is het een onschuldig kruid met mooie gele bloemen. Als deze plant uitgebloeid is worden de zaden die dan worden gevormd door de wind verspreid, onder andere naar de naastgelegen weilanden. In het verleden kregen deze zaden in het weiland nauwelijks kans om te kiemen, omdat het slecht tegen bemesting met kunstmest kan. Doordat het gebruik van kunstmest sterk gedaald is bij de meeste boeren en biologische boeren helemaal geen kunstmest gebruiken krijgt deze plant nu wel kans zich in weilanden te vestigen.” Volgens Folmer is het kruid erg giftig voor vee, al bij opname van enkele bladeren of bloemen zou een dier erg ziek kunnen worden of zelfs doodgaan.

Plantenkenners wijzen erop dat de plant, vernoemd naar de heilige Jacobus de Meerdere, weliswaar giftig is voor zoogdieren, maar dat het een fabel is dat dieren sterven na één of enkele hapjes van de planten. De plant vormt een belangrijke bron van nectar en stuifmeel, waar 150 insectensoorten gebruik van maken, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders. Volgens het college een ecologisch waardevolle plant. ,,Het vee zal normaliter bij voldoende vers voedselaanbod de plant niet eten. Jakobskruiskruid is alleen gevaarlijk als het in het gedroogde gras terecht komt waardoor de plant niet herkenbaar is voor het vee.”

In de uitvoering van de maaiwerkzaamheden is er volgens het college aandacht om zorgvuldig te werk te gaan in gebieden waar het jakobskruiskruid groeit. ,,In de maaibestekken is het protocol, opgesteld vanuit de provincie, van toepassing. In dit protocol is een afsprakendocument vastgelegd waarin is aangegeven hoe om te gaan met jakobskruiskruid. In de maaibestekken is opgenomen dat het maaisel van de bermen met jakobskruiskruid niet gebruikt mag worden als veevoer.”

Vanuit de gemeente is het beheer erop gericht dat het kruid niet verder wordt verspreid. ,,Maaiwerkzaamheden worden uitgevoerd met een maai/zuigcombinatie waardoor het niet mogelijk is dat het maaisel overwaait naar de aangrenzende landerijen.” Zodoende vindt het college dat er voldoende preventieve maatregelen zijn genomen ter voorkoming van de verspreiding van het jakobskruiskruid. Opgemerkt wordt dat veehouders ook een zorgplicht hebben door alert te zijn op het voorkomen van het kruid in het gedroogde gras afkomstig uit de bermen en natuurterreinen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie