Afbeelding
Ted Walker Fotografie

Ede gaat verzuring van de bodem te lijf met kalk

3 november 2020 om 08:22 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede is dinsdag alsnog begonnen met het bos- en heidegebied bij de Ginkel met schelpgruis te bestrooien. Aanvankelijk zou het bestrooien maandag al beginnen, maar door de harde wind werd dat een dag uitgesteld.

De kalk uit het schelpgruis maakt het bos- en heidegebied minder zuur. Het ‘bekalken’ van hei en bos maakt deel uit van het biodiversiteitsbeleid van de gemeente Ede. Dit beleid is gericht op het versterken en behouden van de bijzondere en kwalitatief hoogwaardige flora en fauna in Ede.

PRACHTIGE UITDAGING Het bestrooien van de natuurgebieden wordt gedaan door middel van een strooibak onder een helikopter. Helikopterbedrijf HeliAir uit Harskamp heeft door jarenlange ervaring de expertise in huis om een dergelijke omvangrijke klus te klaren. ,,Afgelopen periode hebben we ook een bijdrage aan de natuur van de Hoge Veluwe mogen leveren’’, vertelt Arno van de Craats van HeliAir. ,,Onze piloten hebben urenlang met een strooibak boven het natuurgebied gehangen. Een prachtige uitdaging. We zijn er trots op dat we dit als Nederlands bedrijf kunnen en dat we dit ook voor de gemeente Ede mogen doen’’, aldus Van de Craats.

VOORMALIG VLIEGVELD Dat het gruis een positief effect heeft op de verzuurde bodem werd toevallig ontdekt op de Hoge Veluwe. De heide waar in de Tweede Wereldoorlog een vliegveld was, is van betere kwaliteit dan heide op andere plekken. Bovendien groeien er op de plek van het voormalige vliegveld bij Deelen zeldzame planten. Gebleken is dat de steen- en betonresten een positieve bijdrage leveren aan de bodem.

BODEM UIT BALANS De bodem in het bos- en heidegebied is verzuurd. Hierdoor zakken belangrijke voedingsstoffen weg. Dit heeft ernstige gevolgen voor zowel dieren, planten als bomen. De verzuring is zichtbaar door bijvoorbeeld jonge koolmezen die door hun pootjes zakken door kalkgebrek in de botten en het sterven van eikenbomen.

Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,De natuur heeft het moeilijk en daar moeten we wat aan doen. We treffen twee soorten maatregelen. Bronmaatregelen, die als doel hebben de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en herstelmaatregelen. Van dat laatste is dit bekalkingsproject een goed voorbeeld. Het schelpgruis maakt de bodem minder zuur.”

BEKALKEN In totaal wordt 385 hectare bos- en natuurgebied bestrooid met schelpgruis. Dit gebeurt in etappes met behulp van een helikopter. Tijdens het bestrooien is het bos- en heidegebied afgesloten voor publiek. Dit vanwege het stof, lawaai en vallende deeltjes gruis. Alleen het gebied waar op dat moment bekalkt wordt, is afgesloten. Er wordt niet boven woningen en tuinen van woningen gestrooid, ook blijven alle woningen in het gebied bereikbaar tijdens het bekalken.

Het strooien van schelpgruis neemt ongeveer twee tot drie weken in beslag. Wanneer precies gestrooid wordt is afhankelijk van het weer; het moet droog zijn en de wind moet niet te hard waaien.

Bron video: Ted Walker

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie