Afbeelding
Ingeborg Kriegsman

Gemeente Ede komt met elf projecten voor versterking De Ginkel

10 november 2020 om 13:11 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede wil het natuurgebied en landbouwenclave De Ginkel versterken. Hoe dat ingevuld moet worden is de voorbije maanden besproken met ondernemers, bewoners en terreinbeheerders in het gebied. De gesprekken hebben geleid tot elf concrete projecten die recreatie, natuur en landbouw beter in balans te brengen in het gebied. Dat meldt de gemeente Ede.

,,De Ginkel is een uniek gebied, waar Ede zuinig op moeten zijn. We recreëren er graag, maar de natuur en ecologie zijn er kwetsbaar. Dit gebiedsplan biedt de kans om De Ginkel op meerdere fronten te versterken en waarborgt een goede balans tussen natuur, landbouw en recreatie”, aldus verantwoordelijk wethouder Jan Pieter van der Schans.

BIODIVERSITEIT In de plannen staat onder meer dat landbouwgronden zullen worden ingezet voor natuurinclusieve landbouw. Hiermee wil de gemeente de biodiversiteit stimuleren. Insecten, kruiden en boerenlandvogels krijgen dan meer ruimte.

De gemeente wil daarnaast de drukte op de heide aanpakken. De drukte is het grootst in de omgeving van de schaapskooi. Daar vlakbij staat het Airborne-monument dat drommen toeristen trekt. Bij de schaapskooi zijn ook enkele horecapunten. De parkeerterreinen daar puilen uit, wat tot onveilige situaties leidt op de doorgaande weg N224 tussen Ede en Arnhem. Bovendien zitten fietsers en wandelaars elkaar in de weg. 

Recreanten moeten vanaf de schaapskooi beter door het gebied geleid worden. Er komen wandelroutes die kwetsbare delen van het gebied ontzien. Ook komt er meer informatie over de rijke (militaire) historie van het gebied.

TWEEDE SCHAAPSKOOI Uit de gesprekken die dit jaar zijn gevoerd is gebleken dat de schaapskudden die het gebied begrazen waarschijnlijk vergroot moeten worden. Daarom worden er nu plannen gemaakt voor een tweede schaapskooi op de Zuid-Ginkel. In samenwerking met hondeneigenaren gaat de gemeente plannen maken om de negatieve effecten van loslopende honden terug te dringen.

Alle projecten zijn bij elkaar gebracht in een gebiedsplan, waarover de gemeenteraad een besluit neemt. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt, inclusief het prijskaartje dat eraan hangt, en worden de nodige procedures in gang gezet.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie