Afbeelding
Archief BDUmedia

‘Ede is geen voorstander van verplichte uitkoop boerenbedrijven’

28 november 2020 om 14:19 Natuur en milieu

EDE Het Edese college is geen voorstander van een verplichte uitkoop van boerenbedrijven. Kennelijk ook niet van bedrijven die veel stikstof uitstoten inde directe nabijheid van beschermde natuurgebieden. Er zijn volgens wethouder Jan Pieter van der Schans (CDA) andere mogelijkheden. Het opkopen van agrarische bedrijven, zoveel mogelijk gebiedsgericht, is ondermeer mogelijk door subsidiëring van FoodValley. ,,Wij zijn in gesprek met alle piekbelasters.”

Gerard van Wijk

Het raadslid Stephan Neijenhuis (D66) stelde er tijdens de raadsvergadering vragen over. In de gemeente Ede gaat het om twee boerenbedrijven (op de Noord-West-Veluwe zijn er meer) die relatief veel stikstof uitstoten vlakbij of naast natuurgebieden. ,,Het gaat om herstel van de natuur”, zegt Neijenhuis,die refereert aan de resultaten van een onderzoek van Investico, platform voor journalistiek onderzoek. Dagblad Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer rapporteren dat slechts een gering aantal boerenbedrijvenzorgen voor veel stikstofuitstoot en er daardoor, zoals onder meer in Otterlo,geen woningprojecten van de grond komen.

Sportvereniging Otterlo had tot en met het seizoen 20150/2016 de beschikking over twee verouderde locaties, op 500 meter afstand van elkaar. Het clubhuis was verouderd en de kleedkamers waren aan een renovatie toe. Er lagen al vele jaren plannen op tafel om te komen tot verhuizing naar een nieuw sportpark. Dat lukte met medewerking van de gemeente aan de Kastanjelaan,op grondgebied van de Hoge Veluwe. De verplaatsing zou de gemeente de mogelijkheid geven 65 woningen en een dorpshuis te ontwikkelen aan de Weversteeg en Onderlangs. Woningen voor starters, maar ook voor senioren en andere doorstromers. Daarmee zou de woningmarkt in Otterlo weer in beweging komen. Maar daar is tot nu toe niets van terecht gekomen. De stikstofproblematiek gooit van nabij de woningmarkt op slot.

Volgens Investico is de bij het natuurgebied gehuisveste kalverhouderij jaarlijks goed voor zeven ton ammoniakuitstoot. ,,Het bedrijf behoort tot een van de grootste veroorzakers van stikstofneerslag uit onze database. De neerslag op de Veluwe is zelfs meer dan 600 keer hoger dan de stikstofruimte die de 65 Otterlose nieuwbouwwoningen en het beoogde dorpshuis nodig hebben. Dat betekent dat dit bedrijf per dag meer stikstofneerslag op de Veluwe veroorzaakt dan het stilgelegde woningbouwproject zou veroorzaken in één jaar tijd.”

In het tweede kwartaal van 2021 komt er volgens de wethouder meer inzicht welke stikstofreductie in de gemeente kan worden bereikt. Daar vraagt het raadslid Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks) om.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie