Afbeelding
Gemeente Ede

D66: ‘Schoner bedrijfsvervoer is in Ede hard nodig’

10 februari 2021 om 20:00 Natuur en milieu

EDE Veertien grote steden hebben een akkoord gesloten met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de bedrijfsvervoersector om de luchtverontreiniging terug te dringen. Nog vijftien gemeenten gaan zich binnenkort hierbij aansluiten. Vanaf 2025 is een deel van de binnencentra van deze gemeenten afgesloten voor niet-emissieloos bedrijfsvervoer. Raadslid Stephan Neijenhuis (D66) wil van het college weten of Ede zich hierbij ook wil aansluiten. ,,In Ede is dat hard nodig, want uit data van het RIVM blijkt dat Ede bovengemiddelde waarden heeft op bijvoorbeeld fijnstof en ammoniak in de lucht.”

Ook branchekoepel Bovag heeft zich aangesloten bij het akkoord, omdat er ruim de tijd is voor de vervoersbedrijven om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. Er is een overgangsregeling voor de schoonste diesels en er komt een subsidieregeling vanuit het Rijk om de omgang naar schoon vervoer betaalbaar te maken voor bedrijven.

,,D66 is van mening dat de gemeente Ede de kans moet aangrijpen om te werken aan een schone lucht in Ede”, aldus Neijenhuis. Hij vraagt het college of de gemeente Ede op enig moment is benaderd om deel te nemen aan het akkoord.  ,,Is het college bekend met het aandeel van de fijnstofuitstoot in het Edese binnencentrum die voor rekening komt van het bedrijfsvervoer?” Ook wordt gevraagd hoe de situatie in Ede is, in vergelijking tot andere gemeenten. ,,In hoeverre zijn vuilniswagens, veegwagens of anders vervoersmiddelen onder gemeentelijke controle in Ede emissievrij?” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie