Afbeelding
J. Klostermann

Juffrouw Tok als een vuurtoren op de Ginkelse Heide

22 februari 2021 om 16:04 Natuur en milieu

EDE In de Edese natuur en op de Ginkelse Heide wordt spaarzaam omgegaan met verlichting, stelt raadslid Judith Klostermann (GroenLinks) vast. Maar daarop vormen de restaurants Juffrouw Tok en Gonzales, alsmede camping Zuid Ginkel en de bijbehorende parkeerplaats een uitzondering. Als een vuurtoren voor de naaste omgeving stralen diens lichtbundels in de nachtelijke uren uit over de heide.

Het raadslid vraagt het college of er overleg is geweest met de ondernemers over de verlichting. ,,Wat is de reden dat er op deze plek elke nacht, de hele nacht, zoveel licht aan is? Is deze reden nog steeds geldig tijdens de lockdown en tijdens de avondklok?” Klostermann wil dat de lichtvervuiling midden op de heide zo snel mogelijk stopt of wordt teruggebracht tot het hoognodige.

VERSTOREND ,,Nachtelijk licht in de natuur”, zo stelt zij, ,,werkt verstorend op veel diersoorten, waaronder vogels, vleermuizen en insecten. Kunstlicht leidt tot een afname van de populatie nachtvlinders. Ook verandert kunstlicht het gedrag van zangvogels. Ze slapen lichter en maken langere dagen. Daarbij komt dat door het onnodig branden van deze lampen energie wordt verspild.” 

Klostermann herinnert aan het in 2009 begonnen project ‘de Veluwe donker en stil’ van de provincie Gelderland, waar ook Ede aan heeft meegedaan. ,,Langs de hele N224 staan bewust weinig lantaarnpalen om de heide donker te houden.” 

Bij een raadsvergadering in december vorig jaar heeft GroenLinks een vraag gesteld over de lichtvervuiling op de Ginkelse Heide. Het college heeft toentertijd toegezegd om de lichtvervuiling ‘mee te nemen in het gebiedsplan voor de Ginkel’. Dat duurt veel te lang, vindt Klostermann.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie