,,Op de grond zat meneer zwarte specht fanatiek op de schors te hakken.''
,,Op de grond zat meneer zwarte specht fanatiek op de schors te hakken.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘In de verte klonk een soort hakkend geluid’

10 maart 2021 om 13:12 Natuur en milieu

EDE Wie zal niet af en toe een vogelgeluid horen en geen idee hebben welke vogel het is, bij welk gedrag dat geluid hoort of waar het geluid vandaan komt.

Michael de Vries

Ooit begon ik met een cd’tje waarin de bekendste vogelaar van ons land, Nico de Haan, de vogels introduceerde en de vogelzang vervolgens uit de cd-speler kwam. Sommige vogels heb ik zó vaak beluisterd dat ik nu, zo’n twintig jaar later, nog steeds de teksten van Nico letterlijk kan meespreken. En had ik dan eindelijk een paar geluiden in mijn hoofd, dan klonk die bepaalde vogel in het bos ineens heel anders. Wat een drama was dat.

HOE GAAF Inmiddels gaat het een stuk beter en herken ik zo goed als alle geluiden. Maar ook ik hoor soms iets wat ik niet herken en juist dan wordt het interessant. In het Edese bos hoorde ik laatst een raar roepend geluid, ik dacht aan een roofvogel. Ik liep dichterbij en zag een specht. Maar het geluid van de grote bonte en kleine bonte specht herken ik. Wat was dit dan? Ineens viel het me op. Een voor Gelderland, en zeker voor Ede, zeldzame middelste bonte specht liet zich horen. Hoe gaaf!

SPAANDERS Na een tijdje vervolgde ik mijn weg. In de verte klonk een soort hakkend geluid. Alsof iemand op een zacht stuk hout sloeg. Ik keek om me heen en zag beukenbos. Een hakkend geluid, beukenbos en eind februari, het kan niet anders dan dat ergens een zwarte specht aan het werk was. Automatisch liep ik met mijn hoofd half omhoog de bomen in de verte af te speuren. Ergens moest die zwarte specht toch zitten?

Toen ik eenmaal dichterbij kwam, ging mijn hoofd weer omlaag. Niet hoog in de boom, maar op de grond bij een stobbe zat meneer zwarte specht fanatiek op de schors te hakken. De spaanders vlogen in het rond. Zwarte spechten zoeken hun voedsel regelmatig onder de schors van een dode boom. Ze hakken eerst de schors eraf om vervolgens de lekkernijen eronder vandaan te halen. In de verte hoorde ik mevrouw zwarte specht ook roepen. Het zal niet lang duren voordat ze een nest gaan maken. En die middelste bonte specht? Wie weet zullen ook die dit jaar wel ergens gaan broeden.

Wat is het toch fijn om de geluiden te herkennen. Of vind ik het juist leuker om een niet bekend geluid te horen?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reageren of tips? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie