Afbeelding
Nando Eskes

Hoge prioriteit voor behoud paddenpoelen in Horabos

19 maart 2021 om 11:09 Natuur en milieu

Door Gerard van Wijk

EDE De Gemeente Ede geeft een hoge prioriteit aan het behoud van de paddenpoelen in het Horabos. ,,Dat valt in het kader van de zogeheten robuuste natuurontwikkeling”, aldus wethouder Geert Ritsema in antwoord op vragen van het raadslid Judith Klostermann (GroenLinks) tijdens het vragenuurtje bij de raadsvergadering. 

Klostermann heeft vastgesteld dat spelende kinderen één van deze paddenpoelen hebben vernield. Dit terwijl de padden in deze tijd onderweg zijn naar het water waar ze eerder als paddenvisjes leefden en als klein padje het water verlieten. In de poelen paren ze en zetten hun eiersnoeren af. Ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders maken deze trip naar de poel.

SPEELPLAATSEN Het raadslid wil dat de poel wordt hersteld  en vraagt zich af of in de nieuwe wijk speelplaatsen met water voor kinderen kunnen worden ingericht. Voor het Horapark bestaan vergevorderde plannen om woningen te bouwen in plaats van de huidige kantoren. Hierdoor wordt het nog meer van belang de paddenpoelen te beschermen. Er is een toenemende recreatiedruk, ziet ook de wethouder, met negatieve gevolgen voor de natuur. Met betrokken organisaties is de gemeente inmiddels in gesprek om te bekijken welke maatregelen kunnen worden genomen. De gewenste speelplek in de nieuwe wijk wordt ontwikkeld. ,,Verder gaan we zorgen dat het voortplantingsseizoen zo min mogelijk wordt verstoord.”  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie