Afbeelding
Ted Walker

‘Niet te repareren’ fontein in Proosdijvijver weer in bedrijf

30 april 2021 om 12:27 Natuur en milieu

EDE Na maanden inactiviteit is de fontein in de Proosdijvijver weer in bedrijf. De fontein ‘die niet te repareren was’ is toch gerepareerd en inmiddels weer in volle glorie te bewonderen.

door Ted Walker

‘De fontein in de Proosdijvijver is defect en na een halve eeuw niet meer te repareren.’ Deze zin stond te lezen op EdeStad.nl op 16 juli 2020. ,,Het voornemen is de fontein te vervangen. Daarbij is het echter van belang te onderzoeken hoe het huidige energieverbruik kan worden teruggedrongen. Ook wordt onderzocht hoe de vervanging op duurzame wijze kan worden ingevuld”, antwoordde het college destijds op vragen van raadslid Henk Righolt van gemeentebelangen.

SPUITKOPPEN Inmiddels werkt de fontein weer en is de vraag of het de gemeente is gelukt om de fontein op duurzame wijze te vervangen en op welke wijze zij het energiegebruik terug gaat dringen. Op de eerste vraag is het antwoord positief. ,,De spuitkoppen van de fontein konden worden vervangen voor hetzelfde type spuitkoppen’’, laat wethouder Geert Ritsema via zijn woordvoerder weten. ,,De kosten voor het vervangen van de spuitkosten waren 5800 euro. De huidige pomp kon gehandhaafd blijven’’, voegt de wethouder daar desgevraagd aan toe.

ONDERHOUD De onderhoudskosten bedroegen in het laatste jaar 6.400 euro. Het ging om energie, loonkosten en uitbesteding van onderhoud. In het antwoord dat het college formuleerde op de vragen van Righolt gaf het college ook aan dat zij het van belang achtte om te onderzoeken hoe het energiegebruik van de fontein zou kunnen worden teruggedrongen. Heeft men daar in het huidige plan een oplossing voor gevonden? ,,Jazeker’’, antwoordt de wethouder. ,,Voor energiebesparing is gekozen om de draaitijden van de fontein aan te passen. De fontein staat nu van 11.00 uur tot 19.00 uur aan. Wat de geschatte jaarlijkse onderhoudskosten worden? Dan hebben we het over het zomer- en winterklaar maken van de fontein en die kosten worden geschat op 350 euro’’, laat Ritsema weten. 

Righolt gaf in 2020 aan dat het gerestaureerde Proosdijpark ,,heerlijk is om te vertoeven, met een prachtige vijver waar de hengelsportvereniging Voor Ons Plezier haar thuisbasis heeft.’’ Het is nog even wachten op de zomer, maar dan kan hij, net als een ieder die daar van houdt, weer volop genieten bij de in 1971 gegraven ‘Victoria Vesta’ vijver.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie