Van het gebied tussen de Paasberg en het Oude Kerkplein wil de gemeente een levendig stadspark maken.
Van het gebied tussen de Paasberg en het Oude Kerkplein wil de gemeente een levendig stadspark maken. Gemeente Ede

Gemeente Ede werkt aan plannen voor levendig stadspark

18 mei 2021 om 14:45 Natuur en milieu

EDE Het groene gebied tussen de Paasberg en het Oude Kerkplein ligt op de overgang van Ede Centrum naar de Veluwe. Het heeft een rijke historie en bijzondere elementen, zoals kunstobjecten, de Trapakkers, monumenten, en een vijver. Van dit gebied wil de gemeente daarom een levendig stadspark maken.

,,Inwoners herkennen het gebied dat doorloopt tot in Ede Centrum nu niet als park en maken er weinig gebruik van”, aldus wethouder Jan-Pieter van der Schans. ,,Dat willen we veranderen door het park op te knappen. Het plan is om te behouden wat al mooi is en er met een aantal aanpassingen een gezellig en aantrekkelijk stadspark van te maken. Een plek waar Edenaren graag komen en elkaar ontmoeten.”

MEEDENKGROEP Om het gebied op te knappen, wil de gemeente van Edenaren horen hoe zij hun ideale stadspark zien. Er hebben al gesprekken plaatsgevonden met een groep van ongeveer vijftig omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden over de plannen voor het gebied. 

Deelnemers aan deze meedenkgroep geven aan dat het een mooi maar onsamenhangend gebied is. Sommigen hopen dat het rustige karakter behouden blijft, maar anderen willen het gebied juist aantrekkelijker maken voor bezoek en activiteiten. Ze zijn benieuwd naar de mening van andere Edenaren.

POSITIEF EFFECT ,,Het positieve effect van groen op gezondheid en welzijn is aangetoond. Daarom hoort bij een opgeknapt centrum ook een mooi groen park waar bezoekers tot rust te komen of activiteiten plaatsvinden. Ook helpt het park de binnenstad bij het oplossen van de klimaatopgave: bij veel regen kan het park het te veel aan water opvangen, bij extreme warmte kan het park verkoelend werken”, zegt Van der Schans.

Het is niet de bedoeling om het hele Stadspark in één keer op te knappen. De werkzaamheden zullen de komende jaren stap voor stap aangepakt worden. In het najaar van 2021 vinden al wel de eerste activiteiten plaats. Naar verwachting zullen begin 2022 de eerste ruimtelijke ingrepen plaatsvinden. Welke dat zijn, wil de gemeente samen met Edenaren beslissen. Inwoners kunnen meedenken via www.ede.nl/stadspark.

Sinds 2016 werkt de gemeente Ede samen met allerlei betrokkenen aan een levendig centrum. ,,Samen maken we van Ede Centrum een plek waar men graag en met trots werkt, winkelt, woont of uitgaat. We willen de sfeer van de Veluwe weer tot in het hart door laten dringen. Dat doen we bijvoorbeeld door meer groen aan te planten”, aldus de gemeente. Na de Markt, de Grotestraat, het Maandereind en het Kuiperplein is nu het Stadpark aan de beurt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie