Afbeelding
Gemeente Ede

Blauwalgen aangetroffen in vijvers Ede-West en Veldhuizen

12 augustus 2021 om 11:15 Natuur en milieu

EDE Waterschap Vallei en Veluwe heeft in twee Edese vijvers blauwalgen aangetroffen. Het gaat om de vijver tussen de Wijenburg en de Katenhorst in Veldhuizen en de vijver tussen de Proosdijerveldweg en de Witte de Withstraat in Ede-West. De gemeente heeft bij beide locaties waarschuwingsborden geplaatst. 

Het advies is om contact met het water te vermijden en honden niet in het water te laten zwemmen of ervan te laten drinken.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Dit ontstaat door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het stilstaand water betreft.

Mensen die in contact komen met het water, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. 

Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden, is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie