Christian Weij en Petra Busser
Christian Weij en Petra Busser Smaakpark

SmaakPark Ede opent vrijdag de deuren

Natuur en milieu

EDE Bijna tien jaar werkten fermentatie-auteur Christian Weij en zijn vrouw en voedingscoach Petra Busser aan dit project en nu kunnen de deuren open: het SmaakPark in Ede. Vrijdag 27 augustus worden na een verbouwing van anderhalf jaar de deuren voor het publiek geopend. De voormalige schermhal van defensie is veranderd in een permanent foodfestival waar je alles kunt leren over duurzame en gezonde voeding.

 ,,Een unieke plek waar je kunt komen eten, koken, leren, ontspannen, experimenteren, producten ontwikkelen, spelen, plukken en binnenkort ook slapen’’, zo omschrijft het echtpaar het SmaakPark. Weij: ,,Op het SmaakPark inspireren we bezoekers om eens op een andere manier naar hun voeding te kijken. Enerzijds door het gebruik van lokale producten te stimuleren en anderzijds door mensen te leren dat zelf voedsel verbouwen en voedsel verwerken erg leuk en lekker is. 

CURSUS ,,De afgelopen jaren gaven wij vele cursussen aan mensen die snappen dat het anders moet. Van moestuinders tot vooruitstrevende voedingsbedrijven, en van thuiskoks tot sterrenchefs. En met de afronding van de verbouwing, kunnen we dit nog beter gaan doen.’’ Dit gaan ze doen door in het SmaakPark afwisselende workshops, masterclasses en meerdaagse cursussen te geven. 

Het hart van het SmaakPark is de eetzaal. Daar komt het park samen in de gerechten die ze in de foodstands bereiden. Iedere vier maanden is er een nieuw thema waarin Christian en Petra zich verdiepen, en waarmee de chefs de lekkerste lokale gerechten bedenken. Zo willen ze hun bezoekers blijven inspireren. De eerste vier maanden staat alles in het teken van explosieve smaken. ,,Verwacht pittige hapjes, prikkelende frisdranken, workshops met smaakbommetjes en verassende groentegerechten die niet voor vlees onderdoen”, licht Christian toe.

FOODLAB In het foodlab van het SmaakPark zoeken ze de grenzen op, maar het liefst gaan ze eroverheen. ,,Buiten de lijntjes kleuren levert vaak hele mooie innovaties op. En dat is precies waar het foodlab voor bedoeld is. Tijdens de feestelijke opening zal het foodlab zich presenteren met een volledig plantaardige droge worst. Je weet niet wat je proeft,” aldus Christian.

Op vrijdagavond worden de zes nieuwe deuren officieel geopend door een delegatie partners die een afspiegeling zijn van waar het SmaakPark voor staat: voedselgemeente Ede, duurzame brouwer Gulpener, lokale producent Remeker en stichting Dutch Cuisine. ,,Radio Mangiare zal van 19.30 tot 20.30 op Radio 1 live verslag doen van het feest wat volgt na de opening.’’

advertentie
advertentie