Zodra er doppinda's te halen zijn, laat de gaai zich als eerste zien.
Zodra er doppinda's te halen zijn, laat de gaai zich als eerste zien. Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Let op en geniet van noordelijke bezoekers’

17 november 2021 om 13:12 Natuur en milieu

EDE Het is zo’n typische dag in november. Fris, een regenbuitje dat in de lucht hangt en door het verzetten van de klok lijkt de dag iets eerder te beginnen. Na een week werken, is het juist in het weekend zo lekker om even helemaal niets te doen. Althans, niet iets wat je hebt gepland.

Michael de Vries

Zo’n zaterdagochtend begint voor mij vaak door op mijn dooie gemak de voedertafels te vullen. Dus terwijl het licht begint te worden, en ik alvast het eerste bakje koffie op heb, struin ik door de tuin met bekertjes vogelvoer. Om zoveel mogelijk vogels te bedienen, heb ik meerdere voedertafels. Een echt voederhuis heb ik niet. Het lijkt soms alsof vogels zich niet veilig voelen in zo’n afgesloten huis met een dak erboven. Een simpele voederplank op een paaltje werkt veel beter en deze zijn ook makkelijk zelf te maken. In mijn tuin staan er vier.

PINDAKAAS Om de soortendiversiteit te stimuleren, voer ik verschillende soorten voer. Wat universeel voer voor duif, roodborst en heggenmus, wat zonnebloempitten voor de mezen en verschillende soorten vinken en wat doppinda’s voor de gaaien en de eksters. Hier en daar smeer ik wat pindakaas tegen een stam, zodat ook de grote specht de tuin weet te vinden.

SCANDINAVIË Het lijkt dit jaar een goede winter te worden. En daarmee bedoel ik in feite een winter waarbij veel soorten vogels de tuin zullen bezoeken. Om die voorspelling te kunnen doen, kijk ik simpelweg naar de weersvoorspelling. Hoewel, simpelweg? Zo eenvoudig is het niet eigenlijk. Ik kijk namelijk niet naar de Nederlandse weersvoorspellingen, maar naar die uit Scandinavië. Wanneer het daar een koude winter gaat worden, zullen de vogels eerder zuidwaarts trekken en komen op die manier ook in onze tuinen terecht. 

MEZEN En die migratie van vogels is al begonnen. Misschien is het u ook opgevallen dat er de afgelopen weken meer gaaien in de tuin zijn dan normaal bijvoorbeeld? Een ook pimpelmezen en zwarte mezen lijken deze winter extra onze kant op te komen. Hier in eigen tuin laat ook alweer een klein groepje groenlingen zich zien en vorige week dook de eerste keep, het Scandinavische neefje van onze vink, alweer op.

Dus let de komende tijd maar eens goed op. Maak wat voederplekken, geef variërend voer en geniet van al die noordelijke bezoekers in de tuin of op het balkon.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie