Afbeelding
Guy@Ackermans.net

Eerste Edese bananen eindigen als soesje én lingerie

Natuur en milieu

EDE Zo’n 1600 kersverse bananen van Edese bodem zijn klaar voor de oogst. Bij Neder Banaan vond dinsdag in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste oogst plaats, waarbij ook een bijzondere bestemming is gevonden voor de bananenschillen en de stam van de bananenplant: lingerie.

De meeste Neder Bananen uit de kas in Ede eindigen na rijping in mini-eclairs, kleine bananengebakjes van de hand van banketbakker Ritmeester. Ook wordt in samenwerking met Kleiburg gewerkt aan een speciaalbiertje met banaan van Nederlandse bodem. De bananenproducten worden via Boerenhart gedistribueerd naar onder meer horecabedrijven, hotels en zorginstellingen.

LINGERIE Maar niet alleen de bananen zelf worden gebruikt. Dat geldt ook voor de bananenschillen en planten waar de bananen aan groeien. De schillen worden door Banana Business gemarineerd en gebakken. Zo ontstaat ‘pulled peel’, een veganistische vleesvervanger die gegeten kan worden in bijvoorbeeld salades of op een broodje. 

De planten krijgen zelfs een dubbel duurzame bestemming. Musa Intimates maakt lingerie van vezels uit de stammen van de bananenplant en Yellow Pallet perst diezelfde vezels tot blokken voor transportpallets: een milieuvriendelijke houtvervanger.

(Artikel gaat verder onder de tekst.)


 Musa Intimates maakt lingerie van vezels uit de stammen van de bananenplant. - Guy@Ackermans.net

,,We zien het bij Neder Banaan als een uitdaging om echt alles in onze kas te benutten en daarom hebben we actief de samenwerking gezocht met studenten en start-ups”, legt Pieter Vink, directeur bij Neder Banaan, uit. ,,Door reststromen te benutten zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Wij innoveren natuurlijk op kleine schaal, maar wereldwijd gaat het om enorme bergen aan planten en bananenschillen die nu nog als afval eindigen. Met de innovaties uit onze kas hopen we wereldwijd bananentelers te inspireren en zo ook op die manier een bijdrage te leveren aan een duurzamere sector.”

SCHIMMELS De kas van Neder Banaan is de eerste en enige bananenkas van Nederland. In de kas worden op innovatieve wijze bananen geteeld. De bananenplanten staan namelijk niet in de grond, maar in potten met substraat. Dat is een speciale ondergrond van kokosvezels. Hierdoor is de plant niet gevoelig voor gevaarlijke bodemschimmels.

Wereldwijd vormen deze schimmels, onder andere de gevreesde Panamaziekte, een bedreiging voor de bananenteelt. Neder Banaan doet samen met wetenschappers van de WUR onderzoek naar nieuwe teeltmethoden en bananenrassen. Dat gebeurt onder leiding van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en geestelijk vader van de Neder Banaan. De kennis die het onderzoek oplevert, wordt wereldwijd gedeeld.

EdeStad.nl sprak een jaar geleden al met de initiatiefnemers van dit project. Lees het uitgebreide interview hier terug.

 Musa Intimates maakt lingerie van vezels uit de stammen van de bananenplant.
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie