Ook in de buurt van Ede, bij het Valleikanaal, stijgt het waterpeil sterk.
Ook in de buurt van Ede, bij het Valleikanaal, stijgt het waterpeil sterk. Aart Aalbers

Waterschap druk bezig met beperken overlast door regenval

Natuur en milieu

EDE/REGIO Vanwege de overvloedige regenval van zondag en afgelopen nacht stijgen de waterstanden sterk in het gebied van waterschap Vallei en Veluwe, waar ook Ede onder valt. Dit is ook het geval bij het Valleikanaal bij Veenendaal. Te zien is hoe het water al over de beschoeiing heen gaat. Normaal gesproken staat het water minimaal een halve meter lager.

Ook op andere plekken in de regio zijn de waterstanden erg hoog en is er sprake van overlast door ondergelopen wegen, fietspaden en kelders. Volgens waterschap Vallei en Veluwe is er een goed beeld van de situatie en wordt er continu gemonitord. 

IN DE WEER ,,We doen er alles aan om de gevolgen van de vele neerslag te beperken”, aldus het waterschap. ,,Gemalen draaien maximaal, stuwen staan op minimaal peilniveau en beheerders zijn al dagen in de weer om watergangen en duikers vrij te houden van verstoppingen door takken en bladeren. Toch kunnen we niet alle overlast voorkomen, simpelweg omdat er meer water valt dan het systeem aankan.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Normaal gesproken staat het water in het Valleikanaal bij Veenendaal minimaal een halve meter lager. - Aart Aalbers

10-15 MM EXTRA Sinds zaterdagavond is er 45-55 mm regen in het werkgebied van het waterschap gevallen. Omdat de bodem al sterk verzadigd is, ook door de vele regenval van twee weken geleden, is er nauwelijks nog bergingsruimte voor al het water. ,,De voorspelling is dat er vandaag en morgen nog 10 tot 15 mm bij komt. Dat betekent dat het waterpeil vooralsnog hoog blijft en de huidige piek als het ware wordt verlengd, maar we verwachten niet nog grotere problemen dan de overlast die op dit moment wordt ervaren. In totaal viel in februari al 105 tot 150 mm neerslag, dat is bijzonder veel.”

Bij het waterschap zijn sinds zondag veel vragen en meldingen binnengekomen. Vaak gaat het om meldingen van overlast door ondergelopen kelders of van hoogwatersituaties. ,,Onze collega’s doen er alles aan om meldingen zo snel mogelijk te behandelen. In de gevallen waarbij het water huizen dreigt binnen te lopen, wordt geadviseerd om direct contact op te nemen met de brandweer.”

Het Valleikanaal.
advertentie