Vlnr. Harry in ’t Veld, Marian Enkelaar, Cees Spee en Joyce den Braber.
Vlnr. Harry in ’t Veld, Marian Enkelaar, Cees Spee en Joyce den Braber. Harry in ’t Veld

Gemeenteraad van Ede neemt petitie tegen windmolenpark in ontvangst

25 februari 2022 om 13:20 Natuur en milieu

EDE Donderdag 25 februari heeft burgemeester Verhulst van de gemeenteraad van Ede, onder grote belangstelling, de petitie tegen de plannen voor het windmolenpark A12/A30 in ontvangst genomen uit hand van Harry in ’t Veld namens Ede Waait Anders en Marian den Braber van Veenendaal Waait Mee.

De petitie werd 5000 keer ondertekend door bewoners van Ede, vooral uit de wijken Maandereng, Rietkampen, Veldhuizen en Kernhem, alsook door veel bewoners van Veenendaal uit de wijken Dragonder-Noord en Oost, Veenendaal-Oost en natuurgebied Het Binnenveld.

De petitie werd opgesteld door de bewonersgroepen Ede Waait Anders (EWA) uit Ede en Veenendaal Waait Mee (VWM) uit Veenendaal. In de petitie roepen de ondertekenaars uit de Gemeente Ede op om af te zien van de bouw van windmolens, of te wachten met verdere procedures tot er nieuwe duidelijke landelijke regels zijn vastgesteld, of een minimale afstand tot de woningen aan te houden van 10 keer de tiphoogte (dit is in Europa de gangbare norm).

De gemeente heeft tien voorlopige zoeklocaties voor de plaatsing van de windturbines. Sommige zijn op net iets meer dan 300 meter van woonhuizen in wijken, anderen iets verder. ,,Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten door geluid en slagschaduw”, aldus EWA en VWM. EWA en VWM vinden de afstand van molens zo dicht bij onaanvaardbaar en vrezen voor minder woongenot en waardedaling van huizen.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie