De draaihals eet vooral mieren die hij met zijn lange tong probeert te pakken.
De draaihals eet vooral mieren die hij met zijn lange tong probeert te pakken. Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Ik had de zeldzame draaihals nog nooit gezien’

Natuur en milieu

EDE Als mensen mij vragen mezelf te omschrijven als ik in de natuur ben, weet ik nooit zo goed wat ik moet zeggen. Natuurfotograaf? Natuurfilmer? Vogelaar? Meestal kies ik voor de simpelste oplossing: ik noem mezelf dan maar gewoon natuurliefhebber.

Michael de Vries

Een natuurliefhebber die zich dan wel met fotografie, film en vooral met vogels bezighoudt. Soms vragen mensen dan door en verwachten ze dat ik bij bijzondere soorten ben wezen kijken die ergens in het land zijn opgedoken. Maar dát doe ik juist niet. Ik ben geen ‘soortenjager’, zoals dat met een mooi woord heet. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige natuurliefhebbers die bijvoorbeeld nooit bij de notenkraker en ransuilen in Wageningen is geweest.

ZESDE SPECHT Maar ja... toen ik onlangs ergens in de Edese natuur fietste en een kennis mij vertelde dat hij een zeldzame draaihals aan het observeren was, dan fiets ik natuurlijk niet stoïcijns door. Dat zou wel heel ver gaan om mijn principes te verdedigen. 

De draaihals is de zesde specht van ons land. De vogel lijkt helemaal niet op een specht, maar toch is het zo. Ik vind het meer een miniatuur roerdomp, maar dan niet veel groter dan een mus. Terwijl ik dit typ, vragen veel mensen zich waarschijnlijk af wat een roerdomp is? Dat is dan weer een reigerachtige die echt lijkt op de gemiddelde reiger. Tja, natuur kan soms verwarrend zijn. 

OP AFSTAND Maar goed, de draaihals. Deze bijzondere vogel is zeldzaam. In ons land leven slechts zo’n honderd broedparen en in mijn hele leven als natuurliefhebber had ik de draaihals nog nooit gezien. Gelukkig was er naast die kennis van mij verder niemand en lukte het om als liefhebber de vogel goed te bekijken. Ik maakte wat foto’s en we bleven op veilige afstand. 

Omdat ik daar toevallig was, had ik geen statief bij me, dus filmen zat er niet in. De ochtend erna ben ik teruggegaan om filmbeelden te maken en hoewel hij op doortrek was, zat de draaihals er gelukkig nog. Ik had het rijk alleen en ik maakte een uur lang beelden. 

Na enkele dagen, toen inmiddels veel fotografen de vogel ontdekt hadden, is de draaihals vertrokken. Waarschijnlijk heeft de vogel inmiddels ergens een partner gevonden en is hij bezig met een nest. Niet wetende dat hij nu hier in mijn column staat.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

advertentie