Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Aart Aalbers

Gemeente en ACV druk in de weer met wateraanvulling

Natuur en milieu

EDE Het is een (te) droge zomer en er is weer een hittegolf aangekondigd. In Ede en omgeving is in de maand juli plus minus 35 millimeter hemelwater gemeten, terwijl dat over een langere periode 80 tot 90 millimeter is. Een en ander heeft gevolgen voor de natuur. Gemeente en ACV zijn druk in de weer om water aan te vullen op plekken waar dat dringend gewenst is, om ervoor te zorgen dat jonge boomaanplant behouden blijft en dat drinkpoelen voor het wild water blijven houden.

Een gemeentelijk woordvoerder laat weten dat in droge periodes, zoals nu, er water wordt gegeven aan jonge aanplant van beplanting en bomen. ,,Dit is niet afhankelijk van hoge temperaturen, maar van droogte en uitvalrisico. Hiervoor heeft de ACV een aparte trekker met watertank en een specifieke waterroute, die in droge periodes regelmatig langsgereden wordt. Bij nieuwe aanplant van bomen heeft de aannemer doorgaans een 3-jarig onderhoudsplicht inclusief water geven, waardoor doodgaan door onder andere droogte zoveel mogelijk wordt voorkomen.”

DRINKPOELEN In het bos wordt er in droge periodes water gegeven aan jonge aanplant en worden drinkpoelen voor het wild bijgevuld. De vijvers en watergangen buiten de bebouwde kom zijn in het beheer bij de gemeente en het Waterschap, hier wordt geen water bijgevuld. Met behulp van stuwen wordt er zoveel mogelijk water in deze gebieden vastgehouden.

,,De vijvers en watergangen binnen de bebouwde kom zijn in beheer bij de gemeente, maar worden in principe niet bijgevuld”, aldus de gemeentelijk woordvoerder. ,,Op het moment dat vijvers droog dreigen te vallen ontvangt de gemeente hier meldingen over. Op basis van deze meldingen wordt de visvereniging Voor Ons Plezier en het Waterschap geïnformeerd.”

advertentie
advertentie