Afbeelding
Gea Veldhuizen

Geen beschutting voor wild ecologische zone Kernhem

Natuur en milieu

EDE De aan te leggen ecologische zone tussen de wijk Kernhem en de Doesburgerdijk lijkt niet genoeg beschutting op te leveren voor dassen en reeën. Dat heeft het raadslid Judith Klostermann (GroenLinks) ontdekt. De ecozone loopt van de Lunterseweg tot aan de A30. ,,Het deel in Kernhem-West wordt nu aangelegd. Wij hebben begrepen dat dit compensatienatuur is die is afgesproken bij het begin van de aanleg van de wijk Kernhem. De zone moet een ecologische corridor zijn voor wilde dieren van het Edese Bos en landgoed Kernhem naar het westen.”

Het raadslid stelt vast dat het nieuwe deel van de ecologische zone een open karakter heeft en veel wandelpaden bevat, die soms diagonaal de ecozone oversteken. ,,De ecologische zone wordt intensief gebruikt door de bewoners van Kernhem. Ook worden van zes uur ´s ochtends tot twaalf uur ´s nachts honden uitgelaten op deze wandelpaden.” 

BUURTPARK In schriftelijke vragen aan het college wil het raadslid weten welke natuur of natuurfuncties destijds moesten worden gecompenseerd. ,,Door het open karakter en de wandelpaden wordt de ecologische zone steeds meer een buurtpark. Kan de zone op deze manier de beoogde natuurfuncties nog vervullen? Waar is genoeg beschutting voor grotere soorten wild zoals dassen, reeën en hazen om een dag te rusten in deze zone zonder last te hebben van eventuele loslopende honden?”

RUST In een van de nieuwe delen is een vijver aangelegd, waar een pad vlak langs loopt. Dat maakt het volgens het raadslid uitnodigend voor honden om in het water te gaan spelen. ,,Is dat inderdaad het idee achter deze vijver? Zo ja, wat betekent dit voor een amfibieënpopulatie als die zich hier vestigt?” Om zowel voor mensen een wandelfunctie als voor dieren een rustfunctie veilig te stellen zouden er meer inheemse bomen en struiken in het westelijk deel toegevoegd moeten worden. ,,Is er een plan om in de ecologische zone nadrukkelijk te vragen om honden aan te lijnen vanwege de veiligheid van doortrekkende dieren?” Dan zou op een andere plek in de wijk een losloopgebied voor honden kunnen worden gerealiseerd. 

Door Gerard van Wijk

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Gudo van Dronkelaar zit nog steeds op voetballen
PREMIUM
Afbeelding
SDS '55 hervat tweede competitiehelft met solide zege op VV Barneveld
PREMIUM
Afbeelding
Blauw Geel '55 verliest onnodig van ONA'53
advertentie