Jos en Arienne in de jeugdtuin. ,,Het is prachtig om te zien hoe kinderen enthousiast worden en ze dingen te laten zien."
Jos en Arienne in de jeugdtuin. ,,Het is prachtig om te zien hoe kinderen enthousiast worden en ze dingen te laten zien." Eetbaar Ede

Jeugdtuin De Koekelt: ‘Het is belangrijk dat kinderen weten waar groente vandaan komt’

17 maart 2023 om 11:51 Natuur en milieu

EDE De jeugdtuin op Tuinenpark De Koekelt bestaat nu acht jaar en wordt beheerd door Jos en Arienne. Met de jeugdtuin willen ze kinderen enthousiast maken om te gaan tuinieren. Arienne: ,,Ik vind het een belangrijk onderdeel van de opvoeding dat kinderen weten waar groente vandaan komt. Mijn eigen kinderen vonden het geweldig, om samen met andere kinderen in de jeugdtuin te werken.”

,,Ik vind het zo erg en ongelofelijk dat sommige mensen helemaal niet weten hoe groente er uit ziet”, vervolgt ze. ,,Ik ken mensen die altijd groente kopen gesneden in zakjes, die weten niet eens hoe een bloemkool groeit. Zij kopen alles kant en klaar. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen leren hoe alles groeit en hoeveel moeite je er voor moet doen, het komt niet vanzelf. Die bewustwording vind ik belangrijk.”

IJSBERGSLA

Arienne werkt in de zorg en begeleidt de kinderen in de jeugdtuin naast haar drukke leven met werk en gezin. ,,Ik vind het zo gezellig om dit te doen met kinderen. Het is prachtig om te zien hoe kinderen enthousiast worden en ze dingen te laten zien. Een ijsbergsla is in de winkel een bolletje maar het is een flinke gewas op een tuin, mensen weten dat vaak niet. Voor mijzelf brengt tuinieren ontspanning, ik kan er mijn hoofd helemaal leeg maken.”

GROENTE VERBOUWEN

Jos is met pensioen en heeft al jaren een moestuin op tuinenpark De Koekelt, naast zijn activiteiten voor een koor in Ede en zijn houtwerkplaats. ,,Ze hebben mij gevraagd om te helpen bij de jeugdtuin. Ik vind het belangrijk dat kinderen in hun jeugd meekrijgen hoe je groente verbouwt. Ik heb dat vroeger zelf van mijn ouders geleerd en later val je daar weer op terug. Op sommige scholen is er ook wel aandacht voor moestuinen, maar leraren hebben er weinig tijd voor en het is op scholen soms moeilijk vol te houden. Wij zijn hier toch op de tuin, dus voor ons is dat makkelijker.”

Radijsjes zijn leuk, die groeien snel, de kinderen hebben dan snel resultaat. Maar je moet er wel energie in stoppen

LEKKER

Bij de jeugdtuin beginnen Jos en Arienne met vragen wat een kind lekker vindt en wat ze willen verbouwen. ,,We maken samen een plattegrondje, een zaaiplan. Vaak hebben kinderen sla, worteltjes, radijsjes, aardbeien, alles wat ze zelf lekker vinden. Sommige groente, zoals tomaten, moet je voorzaaien, die laat je in de woonkamer eerst ontkiemen. Maar andere groente zaaien we direct in de grond.”

Veel kinderen beginnen met radijsjes. Jos: ,,Radijsjes zijn leuk, die groeien snel, de kinderen hebben dan snel resultaat. Maar je moet er wel energie in stoppen. Je moet het water geven, in de zomer heel veel water.”

MEE NAAR HUIS

Als kinderen zich inschrijven voor een jeugdtuin krijgen ze twee vierkante meter tuin, de zaden en de compost. Het eten uit de moestuin krijgen de kinderen mee naar huis. De kosten voor een jeugdtuin zijn 12,50 euro per jaar. ,,We hebben ook een perenboom staan, bramen, witte en blauwe bessen en rabarber. Dat krijgen de kinderen ook allemaal mee naar huis. Op woensdagmiddag zijn wij er om de kinderen te begeleiden en vragen te beantwoorden.”

De kinderen op de jeugdtuin zijn tussen de 8 en 12 jaar. ,,De meeste kinderen stoppen wel als ze naar de middelbare school gaan, dan zijn ze ook druk met huiswerk en vriendjes of vriendinnetjes.”

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


ACTIVITEITEN

Naast moestuinieren is er voor de kinderen iedere maand ook een andere activiteit zoals kerststukjes maken of hout en stenen beschilderen. Arienne: ,,We maken ook altijd een keer patat van de aardappels uit onze eigen tuin. We laten kinderen altijd proeven hoe lekker verse groente uit de tuin smaakt en wat het verschil is met hetzelfde product uit de winkel. Aan het einde van het seizoen hebben we een oogstfeest, dan gaan we samen koken, dat is super gezellig. We maken samen salades of maken een grote pan heksensoep waar we allemaal iets in gooien.”

De kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor hun tuin en ook voor het water geven

WATER GEVEN

Het is wel de bedoeling dat kinderen zelf voor hun tuin zorgen. ,,De kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor hun tuin en ook voor het water geven. Vooral in de zomer is dat wel belangrijk. Het is fijn als ouders hun kinderen helpen en stimuleren om te komen en goed voor hun tuintje te zorgen. Maar het is wel leuk als de tuin echt de verantwoordelijkheid is van het kind zelf. Ouders zijn ook druk, maar het is ook goed om na te denken wat je echt belangrijk vindt. Sommige ouders raken door de jeugdtuin zo enthousiast dat ze zelf ook een tuin willen, helaas is er dan wel een wachtlijst.”

OPEN DAG

Kennis maken met de jeugdtuin? Kom naar de open dag op 1 april tussen 10.00 en 12.00 uur. Tuinenpark De Koekelt, Inschoterweg. Jos en Arienne zijn bereikbaar via email: jeugdtuin@de-koekelt.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie