Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

In 40 dagen tijd viel net zoveel regen als normaal in ruim een kwart jaar

21 november 2023 om 15:52 Natuur en milieu

EDE In de periode van 12 oktober tot 20 november viel er in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe 250-350 mm neerslag. Dat is in minder dan 40 dagen tijd een kwart tot een derde van de jaarneerslag. Dat meldt het waterschap dinsdag.

Als gevolg van de vele regen stijgen de grondwaterstanden in het gebied hard. Het waterschap ontving de afgelopen weken in toenemende mate meldingen van inwoners over grondwateroverlast in woningen (kelders en kruipruimten). Dat heeft alles te maken met de weersgesteldheid: het najaar verloopt tot nu toe veel natter dan normaal en ook de vele regen in juli speelt dikwijls een rol.

GEVULDE BODEM

Vooral woningen die staan op de overgang van stuwwallen (Utrechtse Heuvelrug en Veluwe) naar de dalen, kunnen last krijgen van binnendringend grondwater. Gezien de weersvooruitzichten met nog meer neerslag, kan dit nog langer gaan duren. Neerslaghoeveelheden nemen weliswaar af, maar de bodem is behoorlijk gevuld. Het is afwachten wat de wintermaanden, waarin normaliter grondwatervoorraden worden aangevuld, gaan brengen.

Woonwijken op de overgang van hoge gebieden naar de (beek-)dalen hebben te maken met een combinatie van de huidige regenval en ondergrondse afstroming van eerder gevallen neerslag. Dat maakt dat vooral op die plekken de problemen zich voordoen.

AANVULLING SNELLER DAN AFVOER

Het waterschap heeft al geruime tijd de peilen in kanalen, beken en sloten op water afvoeren staan, maar het duurt lang voordat grondwater naar oppervlaktewater stroomt. De aanvulling vanuit nieuwe neerslag gaat sneller dan de afvoer van water. In de zomer helpt verdamping nog mee (of veroorzaakt meer problemen in een droogtesituatie). Met het koelere en nattere weer is er nu heel weinig verdamping.

GEMEENTE AANSPREEKPUNT

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt via het hoofdstelsel van watergangen voor het afvoeren van te veel oppervlaktewater. In stedelijk gebied zijn gemeenten het aanspreekpunt voor grondwateroverlast. Een droge kelder is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een woning.  Woningeigenaren kunnen overlast binnen de bebouwde kom bij de gemeente melden. Hiermee ontstaat er in ieder geval overzicht waar problemen spelen en zijn er misschien op termijn ingrepen mogelijk. De gemeenten hebben soms al drainagesystemen aangelegd. Het kan wel zijn, dat die het huidige aanbod van grondwater niet meer kunnen verwerken. Grondwater dat naar de Gelderse Vallei en de IJsselvallei stroomt laat zich niet zomaar sturen. Het enige dat nu echt kan helpen is droger en kouder weer, liefst met een oostenwind.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie