Afbeelding
LocalFocus

'Stikstof-uitspraak raakt 66 bouwprojecten in Ede'

9 september 2019 om 18:14 Nieuwbouw

EDE Door de stikstof-uitspraak van de Raad van State raakt 66 bouwprojecten in de gemeente Ede. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd enquête-onderzoek van Nieuwsuur in samenwerking met LocalFocus. Door de uitspraak staan volgens Nieuwsuur en LocalFocus duizenden projecten met een vergunning vanuit het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op losse schroeven, in zeker 112 gemeenten komen bouwprojecten in de knel.

Bekijk in onderstaande interactieve kaart waar nog meer projecten gevolgen ondervinden van de stikstofuitspraak.

ENQUÊTE Actualiteitenprogramma Nieuwsuur stuurde in augustus een enquête naar alle 355 gemeenten. Daarvan reageerden 165 gemeenten. Zij gaven daarbij antwoord op de volgende vraag: 'Heeft de uitspraak van de Raad van State op 29 mei over het Programma Aanpak Stikstof gevolgen voor projecten waarvoor uw gemeente een vergunning heeft afgegeven of voor (ontwerp-)bestemmingsplannen?' Indien mogelijk is daarbij ook aangegeven om hoeveel projecten het gaat en tot welke sector de projecten behoren.

PROJECTEN Van de 165 gemeenten die reageerden gaf bijna 70 procent aan gevolgen te gaan ondervinden van de stikstofuitspraak. In deze gemeenten lopen in totaal meer dan tweeduizend projecten gevaar: het is momenteel niet duidelijk of ze door mogen gaan. Ruim de helft zijn woningbouwprojecten, denk aan de bouw van een nieuwe woonwijk. Een kleiner deel (16 procent) heeft betrekking op plannen in de landbouw, en 12 procent van de geraakte projecten zijn te vinden in de industrie. In de gemeente Ede zou het gaan om 52 huizenbouw projecten, 8 projecten in de industrie, 3 in de infrastructuur en 3 anders.

DUIDELIJKHEID Volgens Nieuwsuur 'worstelen' veel gemeenten met deze stilgelegde projecten. ,,Gemeenten willen snel duidelijkheid van het kabinet, zodat ze verder kunnen met de bouw van onder meer woningen, industrieterreinen en de uitbreiding van de veehouderijen', schrijft het actualiteitenprogramma.

PRULLENBAK Eind mei verwees de Raad van State het in 2015 gestarte Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak. Dit programma moest de hoeveelheid stikstof in de natuur terugdringen, en tegelijkertijd economische ontwikkeling mogelijk te maken. Het Rijk en de provincies namen daarvoor verschillende maatregelen om de hoeveelheid stikstof te verminderen. Daardoor werd de uitstoot (in ieder geval op papier) gecompenseerd, waardoor op voorhand al vergunningen konden worden verleend aan projecten in de buurt van natuurgebieden. Nu het PAS ongeldig is verklaard, staan alle bouwprojecten die onder deze regeling een vergunning hebben gekregen op de tocht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie