Archieffoto ter illustratie
Archieffoto ter illustratie Pixabay

Limburgse natuurdalen in Edese straatnamen

Nieuwbouw

EDE Limburgse natuurdalen domineren in namen die aan nieuwe straten in de Edese wijk Kernhem worden gegeven. In het westelijk deel van deze wijk wordt verder gebouwd en al in 1997 heeft het college bedacht dat de namen van straten in Kernhem namen van natuurgebieden in Nederland zijn. 

De commissie naamgeving is aan het werk gezet en heeft een zevental namen voorgesteld die eindigen op -dal. Ede krijgt zodoende de volgende straatnamen: Geuldal, Gerendal, Vechtdal, Springendal, Loobeekdal, Roerdal en Leudal. Op twee na zijn het allemaal Limburgse natuurdalen. 

Door het schilderachtige Geuldal in Zuid-Limburg stroomt de Geul, het snelst stromende riviertje van Nederland. Het Gerendal, ook in Zuid-Limburg, bestaat uit kalkgraslanden met zeldzame wilde orchideeën. Het Vechtdal in Overijssel is gevormd in de voorlaatste ijstijd. Het Springendal in Twente is een door een textielbaron ingericht landgoed met Engelse kenmerken. Het Limburgse Loobeekdal wordt gevormd door elzen en wilgen, met als bijzonderheid een tienstammige els. Het Leudal, ook in Limburg, omvat 900 hectare en is voor het grootste deel een reservaat. Door het Limburgse Roerdal stroomt de Roer, de enige rivier in Nederland die van oudsher vrij door het land meandert.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie