Afbeelding
Gemeente Ede

Ruim honderd nieuwe woningen op Kazerneterreinen

19 januari 2021 om 14:21 Nieuwbouw

EDE In de voormalig Van Essenkazerne en Elias Beeckmankazerne komen ruim honderd nieuwe woningen. Dat meldt de gemeente Ede in een persbericht.

In de voormalig Van Essenkazerne komen zestien grondgebonden woningen in de vrije sector en 24 sociale huurwoningen. Woningcorporatie Woonstede en projectontwikkelaar De Bunte kopen ieder een deel van het gebouw van de gemeente en gaan aan de slag. In de voormalige Elias Beeckman kazerne ontwikkelt projectontwikkelaar Gaudium een woonzorglocatie met vijftig tot zestig kamers en maximaal twintig nieuwbouwappartementen. Wethouder Peter de Pater: ,,Dit is een mooie stap in de ontwikkeling van Ede. Op een bijzondere locatie kunnen straks weer tientallen mensen prettig wonen, dichtbij het centrum van Ede en naast de natuur.”

VAN ESSENKAZERNE De grondgebonden woningen komen in de westelijke vleugel en het midden paviljoen van het voormalig kazernegebouw, een rijksmonument. De sociale huurwoningen komen in de oostelijke vleugel. Aan die zijde van het gebouw komen balkons voor de appartementen. Op het zuidelijke binnenplein wordt een tuin aangelegd. Op het plein aan de noordzijde worden parkeerplaatsen en een halfverdiepte overdekte fietsenstalling met groen dak gerealiseerd.

De Elias Beeckmankazerne ligt aan de oostzijde van Ede, aan de rand van de Veluwe. De gemeente is in 2010 eigenaar geworden van het complex. De afgelopen jaren is een gedeelte van de rijksmonumentale gebouwen al omgebouwd naar appartementen en zijn grondgebonden woningen gerealiseerd. De ontwikkeling van Gaudium vormt het sluitstuk van de gebiedsontwikkeling.

Op de voormalige kazerneterreinen Maurits Noord, Elias Beeckman en Simon Stevin ontwikkelt de gemeente een nieuwe wijk. In totaal is er ruimte voor 1800 woningen. De kazerneterreinen hebben een grote verscheidenheid aan woningen. Huur, koop, duur en betaalbaar, van vrijstaande woningen tot (luxe) appartementen, meldt de gemeente. De woningen worden ontworpen en gebouwd door verschillende ontwikkelaars. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met verschillen in hoogte en de statige bomen en lanen die er al liggen. Daardoor zijn de kazerneterreinen geen nieuwbouwwijk, maar een nieuwe wijk in een bestaand, monumentaal en groen gebied.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie