Gemeente Ede wil op het terrein van de Klinkenbergflat 140 nieuwe appartementen realiseren.
Gemeente Ede wil op het terrein van de Klinkenbergflat 140 nieuwe appartementen realiseren. Gemeente Ede

Klinkenbergflat wordt volgend jaar gesloopt

16 juli 2021 om 19:46 Nieuwbouw

EDE Met een vertraging van bijna drie jaar wordt in de eerste helft van volgend jaar de Klinkenbergflat gesloopt. In juni 2019 liet de gemeente nog weten dat de sinds 2012 leegstaande verzorgingsflat ,,binnenkort zou worden gesloopt.” De gemeenteraad heeft zich ook intensief beziggehouden met de plannen voor sloop en nieuwbouw. Met name de verkeersontwikkeling rond de flat op de hoek Klinkenbergerweg, Van Heutszlaan en Eikenlaan alsmede behoud van groen gaf reden tot discussie.

Door Gerard van Wijk

De flat gaat plaatsmaken voor de bouw van 100 nieuwe appartementen. Het gaat om zowel sociale huur als koopappartementen. Er komen twee gebouwen. In het eerste gebouw worden 60 koopappartementen van circa 85 tot 200 vierkante meter ondergebracht, in het tweede gebouw gaat het om 40 huurappartementen voor ouderen. 

NAJAAR 2022 Verwacht wordt dat na de sloop rond de zomer van 2022 kan worden begonnen met de nieuwbouw. Najaar 2023 zouden de nieuwe woningen opgeleverd kunnen worden. Naast deze ontwikkeling, aan de Van Heutszlaan ter hoogte van het medisch centrum Veluwse Poort is Woonstede begin dit jaar begonnen met de bouw van 40 sociale huurappartementen. Het zijn twee- en driekamerappartementen tussen de 60 en 70 vierkante meter, verdeeld over zes verdiepingen. Naar verwachting kunnen in het tweede kwartaal van 2022 de bewoners de sleutel in ontvangst nemen. 

De urgentie van nieuwbouw is er nog steeds en is mogelijk nog urgenter geworden. Aan de voorbereiding leek maar geen einde te komen. Ruim twintig jaar geleden werd gedacht aan sloop van de flat om deze te vervangen voor een nieuw woonzorgcomplex met commerciële functies op de begane grond. De raad stelde een bestemmingsplan vast, maar de plannen werden van tafel geveegd. In 2016 kwam de locatie in beeld als huisvesting voor vluchtelingen, maar vanwege de terugloop van het aantal asielaanvragen werd ook door dit plan een streep gezet.

KLANKBORDGROEP Voor de nieuwe situatie werd een bouwplan ontwikkeld dat in overleg met de omwonenden in een klankbordgroep tot stand kwam. Wethouder Peter de Pater zei indertijd dat wat de nieuwbouw betreft gekozen is voor een mooie mix van woningen die aansluit bij de vraag. ,,Het nieuwe plan past veel beter in de omgeving dan de hoge, oude flat die er nu staat.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie