Archieffoto.
Archieffoto. Aart Aalbers

Schoolexamens mogen onder voorwaarden doorgaan

17 maart 2020 om 15:25 Onderwijs Coronavirus

EDE (ANP) De schoolexamens voor middelbare scholieren kunnen de komende tijd doorgaan, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten alle leerlingen die meedoen en docenten die toezicht houden volledig klachtenvrij zijn. Dat laat het ministerie van Onderwijs dinsdag weten.

Toen de sluiting van de scholen vorige week bekend werd gemaakt, werd al benadrukt dat de prioriteit de komende tijd bij de examenleerlingen zou liggen. Voor de leerlingen in hun laatste jaar "wordt alles in het werk gesteld om ze examens te laten maken", aldus het ministerie.

Dat betekent dat scholen nu voor hen de deuren weer mogen openen. De scholen en leerlingen moeten zich wel aan een aantal hygiënevoorschriften van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houden.

Leerlingen die ziek zijn of thuis in quarantaine zitten, krijgen op een later moment de kans het schoolexamen af te ronden. Dat moet dan wel gebeuren voor het centraal schriftelijk eindexamen begint.

Als scholen er echt niet in slagen de schoolexamens op tijd af te nemen, mogen ze bij hoge uitzondering tentamens of andere examenonderdelen schrappen. Leerlingen moeten dan nog steeds wel aan de exameneisen voldoen, maar die worden dus minder uitvoerig getoetst.

De eindexamens staan vooralsnog gepland voor 7 mei en de dagen erna. Of dat doorgaat, wordt uiterlijk 6 april besloten. Vanaf 30 maart beginnen vmbo'ers al aan hun praktijkexamens en digitale examens. Scholen mogen daarvoor zelf een geschikt moment kiezen.

Scholen krijgen ook meer tijd om de cijfers van de schoolexamens door te geven. Normaal moet dat minimaal tien dagen voordat de centrale examens beginnen, nu krijgen scholen de tijd tot aan het centrale examen zelf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie