De leerlingen van Al Amana Boekhorst drinken op school geen sap of frisdrank meer, sinds dit schooljaar is alleen water nog toegestaan. ,,De reacties zijn over het algemeen heel positief.”
De leerlingen van Al Amana Boekhorst drinken op school geen sap of frisdrank meer, sinds dit schooljaar is alleen water nog toegestaan. ,,De reacties zijn over het algemeen heel positief.” Eetbaar Ede

Water en fruit: Al Amana Boekhorst op weg naar vignet Gezonde School

4 december 2020 om 11:00 Onderwijs

EDE De leerlingen van Al Amana Boekhorst drinken op school geen sap of frisdrank meer, sinds dit schooljaar is alleen water nog toegestaan. ,,De reacties zijn over het algemeen heel positief.”

Hatice Cobanoglu, de locatiedirecteur van Al Amana Boekhorst, legt uit waarom de school deze stap heeft gezet. ,,We gaan toewerken naar het gezonde school vignet en dit leek ons een mooie eerste stap. Alleen water drinken en geen drankjes met suiker meer levert veel gezondheidswinst op en is relatief makkelijk in te voeren. We wilden vorig jaar al beginnen met het invoeren van water drinken en dat stap voor stap invoeren, door corona is daar niks van gekomen. We hebben er nu voor gekozen, begin van dit schooljaar, om in een keer helemaal over te gaan op iedere dag water drinken. Ons team zag er ook wel voordelen in om meteen iedere dag water drinken verplicht te stellen. Sommige dagen wel en sommige dagen niet leek de leerkrachten lastig en moeilijker om te onthouden voor ouders en leerlingen.”

Wat vinden de ouders en leerlingen ervan?
,,Het invoeren is soepeler verlopen dan we hadden gedacht. We hebben voor de zomer al meerdere keren aandacht besteed aan water drinken in bijvoorbeeld nieuwsbrieven, en we hebben daar helemaal geen negatieve reacties op gehad. Misschien helpt het ons dat de andere locatie van Al Amana, Goudenstein, al eerder water drinken verplicht had gesteld, ouders waren daardoor misschien al aan het idee gewend. Ik kreeg toen van andere ouders juist de vraag of we dat op deze locatie niet ook zouden moeten doen. Voor ouders is dit ook makkelijk, ze hoeven geen extra moeite te doen en het kost geen extra geld. De reacties zijn positief. Er zijn wel vragen gekomen waarom er geen thee of melk gedronken mag worden, met deze vragen is werkgroep op dit moment bezig.”

Sommige gezinnen zijn zeker bezig met gezonde voeding, maar niet alle kinderen krijgen dat van huis uit mee

Waarom is het belangrijk om meer aandacht te geven aan gezonde voeding?
,,We merken dat veel van onze kinderen vrij druk zijn. Bij veel gezinnen wordt vrij zoet gegeten, dat kan invloed hebben op het gedrag van de kinderen. Daarom denken we dat het minderen van suiker een positief effect heeft op de kinderen en misschien ook op hun gedrag op school en schoolprestaties. Sommige gezinnen zijn zeker bezig met gezonde voeding, maar niet alle kinderen krijgen dat van huis uit mee. Het is natuurlijk mooi als wij als school dat dan mee kunnen geven.”

,,De naam van onze school Al Amana betekent ‘het toevertrouwen’. Ouders vertrouwen hun kinderen aan ons toe en daarom vinden wij het als school extra belangrijk om het goede voorbeeld te geven aan de kinderen”, vervolgt Cobanoglu. ,,Onze school is natuurlijk een islamitische school, ook vanuit ons geloof vinden wij het belangrijk om te letten op gezondheid en goed te zorgen voor je lichaam. Wat je eet is daar een belangrijk onderdeel van.”

(De tekst gaat onder de afbeelding verder)


Waar komt jouw inspiratie om hiermee bezig te zijn nog meer vandaan?
,,Toen ik net begon bij Al Amana, toen was ik leerkracht op een andere locatie, zat Al Amana in een verbeteringstraject. Dat betekende dat we veel supervisie kregen en hard werkten aan verbetering. Dat heeft gewerkt, de school doet het nu goed, met goede leerresultaten. Dat harde werken en gericht zijn op verbetering doen we nu nog steeds, niet omdat het moet maar omdat we ambitie hebben en steeds beter willen worden. We zijn nu bijvoorbeeld ook bezig met het opzetten van afval scheiden, we gaan batterijen inzamelen, zo doen we steeds wat extra’s.”

,,Persoonlijk ben ik ook thuis met gezonde voeding bezig, met mijn eigen kinderen. Mijn dochtertje drinkt al alleen water vanaf dat ze peuter is. Daar kreeg ik ook vaak verbaasde reacties op, waardoor het mij duidelijk werd dat het helemaal niet voor iedereen voor de hand liggend is om zo met voeding bezig te zijn en dat het in sommige gezinnen helemaal niet gebeurt. Het is mooi als we die dat op school kunnen meegeven.”

Sinds november krijgt onze school wekelijks drie porties fruit aangeleverd

Wat wordt de volgende stap op weg naar een gezonde school? 
,,Als volgende stap gaan we meer aandacht besteden aan gezonde lunch, 10-uurtje en traktaties. Wij willen alles geleidelijk invoeren. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om te gaan voor het vignet Gezonde School. Inmiddels zijn wij geselecteerd voor EU schoolfruit. Sinds november krijgt onze school wekelijks drie porties fruit aangeleverd. De reacties hierop zijn alleen maar positief. Wij hebben hulpmoeders ingezet om ‘s ochtends het fruit te verdelen over de groepen. Dit verloopt vlekkeloos. Super fijn! Wij hebben een enthousiaste groep moeders waarmee wij boffen.”

,,Een gezonde lunchbox is het volgende gespreksonderwerp en doel wat wij willen realiseren. Wij hadden het voornemen om ouderochtenden te organiseren waarbij onze voedingscoaches het programma samen met ons zouden verzorgen. Dit is helaas tot op heden niet opgepakt wegens alle coronamaatregelen. Zodra wij de mogelijkheid hebben voor ouderbijeenkomsten, zullen wij dit zo snel mogelijk inplannen. Mochten de maatregelen nog lang niet versoepelen, moeten wij via onze nieuwsbrieven ouders informeren en enthousiasmeren over het meegeven van een gezonde lunchbox.”

,,Op onze school is het heel wisselend wat er meegenomen wordt”, legt Cobanoglu uit waarom de gezonde richtlijnen zo welkom zijn. ,,Sommige kinderen krijgen iedere pauze fruit of rauwkost, maar er komen ook wel donuts of andere koeken mee. Ik denk dat met wat duidelijke informatie en ideeën ouders al heel snel gezondere en kleinere traktaties zullen maken. Verder hebben we posters opgehangen over suiker en we gaan nog lessen verzorgen, we blijven er aandacht aan besteden.” 

Het is heel belangrijk om ouders tijdig te informeren en enthousiasmeren en ze tips en suggesties te geven

Hoe ben je gestart met het onderwerp gezonde voeding?
,,We zijn niet meteen gestart met gezonde voeding. Omdat we op deze locatie een nieuw team hadden, hebben we ons eerst gericht op de basis. Nu kunnen we ook nieuwe projecten opstarten. Voordat we begonnen, hebben we eerst een paar voorbereidende overleggen gehad, daarbij kregen we ook steun van de voedingscoaches Ede. De voedingscoaches helpen ons zodat we niet alles zelf hoeven uit te zoeken, ze geven nog wat gastlessen en ze gaan ook met onze werkgroep overleggen over de volgende stappen. Deze stappen gaan we uitvoeren met een werkgroep van collega’s, het is belangrijk om ook de leerkrachten er goed bij te betrekken.”

Heb je tips voor andere scholen die aan de gang willen met gezonde voeding?
,,Als tips voor andere scholen zou ik aanraden om een werkgroep in het leven te roepen vanuit het team, vooral de dames van Voedingscoaches Ede in te schakelen om het project te sturen en gastlessen te organiseren. Ook heel belangrijk is om ouders tijdig mee te nemen en te informeren en enthousiasmeren over de ambities, en ze ook tips en suggesties te geven voor gezondere traktaties en natuurlijk hoe je gezond eten thuis zou kunnen stimuleren.”

Ook als school starten met gezonde voeding? De voedingscoaches Ede zijn te benaderen via de website Mrs. Foodcompany

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie