Martin is heel trots dat hij de eerste is die de verklaring bij Restore heeft behaald, en hoopt hiermee ook anderen te motiveren. Van links naar rechts: Wout, Martin en Joan.
Martin is heel trots dat hij de eerste is die de verklaring bij Restore heeft behaald, en hoopt hiermee ook anderen te motiveren. Van links naar rechts: Wout, Martin en Joan. Leerwerkloket Regio Foodvalley

Martin ontvangt eerste mbo-praktijkverklaring bij Restore Ede

9 juli 2021 om 13:47 Onderwijs

EDE Het Leerwerkloket Regio Foodvalley biedt mensen voor wie een startkwalificatie nog een stap te ver is perspectief op werk met een praktijkverklaring. Zo ook Martin, die eind juni als eerste zijn verklaring van mbo-opleider ROC A12/Dulon College ontving. Martin leerde bij kringloopwinkel Restore in Ede in de praktijk verschillende vaardigheden die hij kan inzetten bij een volgende werkgever, of die hem een opstap bieden naar een opleiding. ,,Door praktijkleren heb ik meer zelfvertrouwen gekregen”, legt hij uit.

Na veel verschillende baantjes en persoonlijke tegenslag kwam Martin bij Restore terecht. ,,Het klikte meteen en het werk past goed bij mij. Ik sorteer spullen die binnenkomen bij afvalverzamelaar ACV. Het praatje met de mensen die spullen komen brengen vind ik leuk. Door praktijkleren heb ik geleerd om rustig te blijven. Ik kan beter omgaan met stress. Bij Restore is het gezellig, ik heb fijne collega’s en ik voel mij gewaardeerd en op mijn plek. De praktijkverklaring is de eerste stap naar meer. Misschien kan ik straks het heftrukcertificaat halen’’, zegt Martin trots.

GEEN EXAMEN Tijdens het praktijkleren ontwikkelen kandidaten zich volgens de initiatiefnemers stap voor stap. De kandidaten volgen in de meeste gevallen geen lessen en doen geen examen. Zij laten op de werkvloer zien welke vaardigheden en vakkennis van mbo-niveau 1 en/of 2 ze beheersen.

LEERGIERIG Werkbegeleider Wout Voerman ziet de praktijkverklaring als een mooi middel om mensen gericht iets te kunnen leren, waarbij het geleerde ook wordt vastgelegd en geborgd door het mbo. ,,Martin was een fijne en leergierige kandidaat. Met deze verklaring heeft hij een mooie uitbreiding op zijn cv voor de toekomst’’, aldus Voerman. 

MAATWERK De betrokken school, ROC A12/Dulon College, is blij met de komst van de praktijkverklaring. ,,Zo kunnen we nog beter maatwerk bieden aan een brede groep, zodat ook hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden”, stelt docent Joan Klein Zandvoort.

Meer informatie over de pilot met de praktijkverklaring is te vinden op de website van het Leerwerkloket Regio Foodvalley.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie