Afbeelding
Pixabay

Mogelijk luchtreinigers in Edese klassen na vragen van de ChristenUnie

Onderwijs

EDE Klaslokalen in Ede worden mogelijk voorzien van luchtreinigers, indien uit onderzoek blijft dat deze reizigers effectief zijn in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten naar aanleiding van vragen van de ChristenUnie. 

Op 10 januari zijn de lessen in basisscholen en middelbare scholen weer opgestart en mogen leerlingen weer fysiek naar school. Een opluchting voor veel kinderen, ouders en leerkrachten, maar volgens Daan Weststrate (ChristenUnie) leven er bij ouders, leerkrachten en docenten ook zorgen over het openen van de scholen in het licht van de hoge besmettingscijfers van de laatste periode. ,,Als oud-leerkracht weet ik uit ervaring dat ouders zich zorgen maken over de risico’s op besmetting van hun kinderen. Maar ook leraren voelen zich kwetsbaar. Afstand houden tot kinderen voelt immers tegennatuurlijk en is soms lastig vorm te geven”, aldus Weststrate. 

LUCHTREINIGERS Op dit moment gaat de Omikron-variant van het coronavirus door ons land. Dit riep vragen op bij de fractie van de ChristenUnie over ventilatie op scholen. De partij stelde daar vragen over tijdens het vragenuurtje en wil onder meer weten hoe het momenteel is gesteld met ventilatie op scholen. Ook vroeg de ChristenUnie naar de mogelijkheden voor plaatsing van luchtreinigers in klaslokalen, zoals dit ook gedaan is in Staphorst. Deze luchtreinigers zouden aerosolen, fijnstof en andere schadelijke stofjes kunnen onderscheppen. Deze maatregel in Staphorst wordt op dit moment door het RIVM onderzocht op effectiviteit.

ONDERZOEK Het college gaf in de beantwoording aan dat een aantal scholen gebruik hebben gemaakt van de rijkssubsidie voor ventilatie-maatregelen. Ook staat het college open voor plaatsing van luchtreinigers indien uit onderzoek blijkt dat de luchtreinigers effectief zijn.

advertentie