Conciërge Jan-Willem, jongerenwerker Mariam en sociaal werker Katja bij het Aeres VMBO Ede.
Conciërge Jan-Willem, jongerenwerker Mariam en sociaal werker Katja bij het Aeres VMBO Ede. Ria Maliepaard

Vertrouwde gezichten in het onderwijs: ‘Stagiaires en vrijwilligers zijn onmisbaar’

Onderwijs

EDE Sociaal Werkers van welzijnsorganisatie Malkander zijn actief en zichtbaar in alle wijken. Ook binnen het onderwijs kunnen leerlingen bij hen terecht, zoals op Aeres VMBO Ede. En in het Studiecentrum in buurthuis de Ericahorst is er studiebegeleiding voor jongeren in de wijken Velhuizen en Kernhem, vanaf groep 6 tot en met het voortgezet onderwijs. 

door Ria Maliepaard

Mariam, jongerenwerker, vertelt in het hoofdgebouw van het Aeres: ,,Ik werk veel op straat in Ede Centrum en zag daar regelmatig scholieren onder schooltijd op straat. Als ik ze zomaar aanspreek heeft dat te weinig effect. Sinds januari zijn we nu twee dagdelen in de school voor direct contact met de leerlingen.” 

PREVENTIEF Jongeren moeten veel: thuis, op school en n hun bijbaantje. Jongerenwerkers zíjn er gewoon en luisteren. Het vertrouwen groeit met de dag en de jongerenwerker is ook een belangrijke schakel tussen leerlingen, school en ouders. Mariam: ,,Eerder sudderde er vaak langdurig iets bij een leerling of barstte opeens een bom. Nu herkennen we signalen en maken die bespreekbaar en kunnen waar nodig hulp op maat inschakelen.” Naast professionals zijn ook stagiaires actief, zoals Ayoub, student Social Work aan de HAN: ,,Deze inzet is laagdrempelig. Het werkt echt. Ik leer veel en weet dat ik na mijn afstuderen ook zo met jongeren aan de slag wil.” Conciërge Jan-Willem: ,,Ik zie hoe makkelijk er een connectie wordt gemaakt. Veel jongeren vinden nu ook de weg naar andere jeugdactiviteiten van Malkander. Dit alles geeft meer rust in school.”

STUDIECENTRUM: MEER DAN HUISWERK Op woensdag en donderdag komen leerlingen, vanaf groep 6 van de basisschool en ouder, naar het Studiecentrum in de Ericahorst voor studiebegeleiding. Sociaal werker en coördinator Katja: ,,Huiswerk moet gemaakt worden. Maar de kinderen leren van vrijwillige mentoren en stagiaires ook andere vaardigheden, zoals plannen. En dat moeilijke en minder leuke vakken nuttig zijn. Zo nodig komen ook actuele thema’s als corona en de oorlog in Oekraïne aan bod. Ouders zijn daarbij zeker welkom.”

De groepen zijn multicultureel, evenals de vrijwilligers, wat helpt bij taal-issues. Een jonge vrijwilliger deed eerder mee aan het Tienerkamerproject van Malkander en is een fijn rolmodel. Er is vertrouwen, wat maakt dat vrijwilligers soms ook andere problemen horen, die dan opgepakt worden.

NIEUWE VRIJWILLIGERS De Stuurgroep Studiecentrum heeft de coördinatie overgedragen aan Malkander en is zeer actief betrokken. De lijnen tussen studiecentrum, ouders en scholen zijn kort. Katja: ,,Dat werkt prettig. Maar… we zoeken altijd vrijwilligers voor alle vakken en zeker voor wis- en scheikunde, biologie en de talen Frans en Engels. Iedereen is welkom om een keer mee te draaien. Ben je (oud)docent of Hbo-student? Meld je dan zeker aan!”

Voor meer informatie over het Studiecentrum of aanmelden kijk op www.malkander-ede.nl/thuis-en-buurt/studiecentrum.aspx Bellen kan met Katja Bensalem, telefoon 06-51742535 of Mariam Chaoui, telefoon 06-82144772.

advertentie
advertentie