Afbeelding
Ted Walker

Columnist Harrold Harbers heeft bewondering voor de make-over van Ede Centrum, maar één gebouw valt volgens hem erg uit de toon

21 februari 2024 om 09:30 Opinie Columns

EDE Toen ik zo’n jaar of zes geleden in Ede kwam wonen, was het centrum nog grauw en saai. En dat zag je, de sfeer en uitstraling waren verdwenen.

Vrij snel nadat ik hier mijn plekje had gevonden, begon de uitstraling van het centrum terug te keren. De pleinen werden opengebroken, er stonden steigers voor de gevels en in de winkelstraat moest je uitkijken dat je niet over een stratenmaker struikelde. Een aantal jaar heb ik door het centrum gemanoeuvreerd over houten planken, omleidingen en bukkend voor laaghangende steigers.

BEWONDERING

Later werd het Kuiperplein vernieuwd. De met asfalt overladen parkeerplaats, zag er troosteloos uit. Hij werd zelfs nog troostelozer, door de toen heersende lockdown. Gelukkig kwam daar in diezelfde lockdown verandering in. Dagen, weken, misschien wel maanden heb ik op mijn balkon zitten kijken naar het steeds veranderende plein. 

Vol bewondering zag ik de stratenmakers en andere vaklui dé parkeerplaats van Ede Centrum een make-over geven. Die bewondering had vooral te maken met het gegeven dat ik zelf twee linkerhanden heb en er wel drie pandemieën nodig zouden moeten zijn voordat ik de parkeerplaats volledig had opgeknapt.

GEMEENTEHUIS 

Nu hebben de steigers en bouwputten plaats gemaakt voor gerenoveerde gevels, warme straten en groen ademende pleinen. Wil je echter in de waan van warmte, sfeer en gezelligheid blijven, dan is mijn advies om vanaf het plein rond de grote kerk niet verder te lopen, te gaan zitten of om te draaien. 

Want als je wel verder gaat, zie je iets dat in een oogwenk de pittoreske uitstraling van de rest van het centrum doet vergeten. Dit gebouw, dat absoluut niet zou misstaan als decor voor een intergalactisch drama, is het gemeentehuis. 

Voor mij het bewijs dat niet elk idee opgetekend en uitgevoerd hoeft te worden.

GROTESKE VERSCHIJNING

Zelden heb ik iets zo uit de toon zien vallen bij de rest van de omgeving. Daarom mijn vraag aan de makers van al de mooie en keurig opgestelde plannen om Ede Centrum, groen, levendig en gastvrij te maken. Wanneer er een nieuwe druk van deze plannen komt, kan er dan een pagina gewijd worden aan die groteske verschijning aan de Raadhuisstraat? 

Het hoeft echt geen paleis te zijn, maar iets met een warme uitstraling, iets dat daadwerkelijk op een huis lijkt en iets waar je langs rijdt en niet onderdoor.

door Harrold Harbers

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie