Afbeelding
Ted Walker

Columniste Cynthia Lukassen: Liever een handreiking dan een gestrekt been

3 april 2024 om 13:03 Opinie Columns

EDE ,,Ik heb jou gezien in de krant.” Een man houdt me vrolijk aan op straat. ,,Mooi stukje hoor. Maar je had ze nog harder aan moeten pakken over die omleidingen. Flink met een gestrekt been erin. Bam! Dat zou ik vaker willen zien.”

De man loopt verder en mijmerend loop ik naar huis. Tuurlijk. Ik kan in deze column flink losgaan over - laat ik eens wat zeggen - de lage vaccinatiegraad onder kinderen in Ede. Zelfs het AD schreef er onlangs een stukje over. Maar heb ik hier écht een harde mening over? Dat mensen die hun kinderen niet inenten dom zijn? Of dat die prikjes totale onzin zijn? Als ik eerlijk ben? Ik weet het gewoon niet.

Geen idee wat de redenen zijn van Edese ouders die hun kinderen niet laten inenten. Ik heb wel een vermoeden, maar ik heb het ze niet gevraagd. En ik weet ook te weinig van vaccins om iets wetenschappelijks aan deze discussie toe te voegen.

FRUSTRATIES

Dus dan zou ik met slechts een verzameling aannames, een potje frustratie of een rondje googelen mijn oordeel moeten vellen? Is dat echt voldoende om jou eens flink mijn waarheid te vertellen?

Als je het mij vraagt, barst het al van de opinies om ons heen. Scrollend door social media, kijkend naar tv of - zonet - wandelend over straat. Ongevraagde meningen kom je overal in het wild tegen. En vaak voegen ze niet veel toe.

Wat betreft die vaccinatiegraad in onze woonplaats: ik ga ervan uit dat ouders die een keuze maken over het leven en het lichaam van hun kind hier goed over nadenken. Alle standpunten bekijken, inlezen op de risico’s en dan beslissen.

Dat hebben wij ook gedaan toen we besloten om onze dochter wel alle prikjes te geven. En ja, daar speelt de lage vaccinatiegraad zeker een rol in. Kennelijk is hier het risico hoger dat mijn dochter de bof, mazelen of rode hond oploopt. En daar willen wij haar voor beschermen.

RESPECTVOL

Maar dat is onze keuze. En als iemand een ander besluit neemt, kan dat prima naast elkaar. Ik hoef het niet met een mening eens te zijn om er respectvol mee om te gaan.

Daarom geen gestrekt been voor jou. Niet in deze column. En ook niet in mijn echte leven. Maar wel een handreiking. Laten we iets vaker onze monden houden. Niet direct een mening klaar hebben. Gewoon de benen binnen boord houden. En wat vaker vragen stellen. Echt luisteren. En een goed gesprek voeren. Zonder dat snelle oordeel. Dat zou ik nou vaker willen zien.

door Cynthia Lukassen

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Cynthia Lukassen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie