Afbeelding
Ted Walker

Columnist Jaap van Ree vindt het nieuwe station in Ede fraai ogen, maar zet wel vraagtekens bij de (nog steeds) haperende klok

17 april 2024 om 10:47 Opinie Columns Nieuw station Ede

EDE Eind februari werd het nieuwe station Ede-Wageningen geopend. Dat betekent echter niet, dat alles al klaar is. De treinen stoppen er; je kan in- en uitstappen; de bus of een taxi nemen en de fiets stallen. Het hele gebied rondom het station moet nog verder aangelegd worden. Maar, het moet gezegd, het oogt allemaal fraai.

Wat mij het meest opvalt, is die toren bij het station. Als je op de Klinkenbergerweg rijdt, kun je ter hoogte van de Eikenlaan die aparte toren al zien. Hij lijkt scheef te staan, maar misschien is dat wel de bedoeling. Op een scheve toren komen elk jaar immers duizenden toeristen af, tenminste in Pisa. Wat verder opvalt aan die toren zijn de uurwerken. Die zijn het totaal niet met elkaar eens want ze geven beide een verschillende tijd aan. Over één ding zijn ze het echter wel eens: niet de juiste tijd aangeven. 

WIND

Dit is al weken zo en het schijnt met de wind te maken te hebben. Als de wijzers tegen de wind in moeten, kan de motor het niet trekken en worden ze traag. Geef je de motor echter meer vermogen, dan gaan de wijzers bij weinig of geen wind te snel. Een beetje techneut heeft zoiets binnen afzienbare tijd opgelost, maar hier duurt het weken, maanden, jaren….? Ach ja, komt tijd, komt raad.

VOLKOMEN ZINLOOS

Ik vraag me dan af, wie er bij het station eigenlijk belang hebben bij goedlopende klokken? De reizigers hebben er over het algemeen geen belang bij. Zij zien op hun mobieltje de geplande aankomst- en vertrektijden. Daarnaast zien ze op ditzelfde apparaatje een tijd, die op de seconde nauwkeurig is. Zij weten elk moment van de dag hoe laat het is, dus die klokken hoog in de lucht zijn voor hen volkomen zinloos. Bovendien zijn ze vanaf de meeste perrons niet eens te zien.

ProRail heeft er ook weinig belang bij. Of ze nu een uurtje of een dag later beginnen met onderhoud maakt niet zo heel veel uit.

De NS dan? Die hebben helemaal geen belang bij een goedlopend uurwerk. Als die klokken precies op tijd lopen, kan iedereen zien dat de treinen níet op tijd ‘lopen’. Daar heeft de NS geen enkele baat bij, want daarmee wordt een achterlijke verhoging van de prijzen van treinkaartjes wel heel moeilijk te verdedigen. Dus voor de NS zeker geen klok die op tijd loopt.

Wie weet zal een scheve toren met twee uurwerken die beide een verschillende tijd aangeven dé bezienswaardigheid van Ede gaan worden, maar dat zal mijn tijd wel duren...

door Jaap van Ree

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie