Afbeelding
Ted Walker
Column

De Beste Binnenstad?

15 januari 2020 om 10:14 Opinie

U had het gevoel van een naderende lente. En hoewel het nog geen maart is, en het voorjaar nog even op zich laat wachten, had u bij het opstaan dat onbestemde blije gevoel alsof er iets moois te in de lucht hing.

U speurde na het ontbijt nog eens goed door de tuin, maar op een paar voorzichtige sneeuwklokjes en wat hyperactieve koolmeesjes na kon u uw blijmoedigheid niet duiden. Tot u de krant opensloeg. U moest het tweemaal lezen, maar het stond er toch echt, uw woonplaats is genomineerd voor de titel Beste Binnenstad. En die dag, misschien zelfs de verdere week, liep u door uw genomineerde binnenstad alsof uw voeten de grond niet raakten. 

Inmiddels raken uw hakken de klinkers weer. Maar toch loopt u met een door trots gevulde borst te shoppen in een binnenstad die de strijd met plaatsen als Middelburg, Deventer en Sneek durft aan te gaan.  

Ik heb voor u uitgezocht hoe zo’n nominatie in zijn werk gaat en ik citeer de site van Platform Binnenstadsmanagement, een platform dat een onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie rondom de samenwerking in binnensteden is: 'In totaal worden er tien binnensteden per categorie (grote - en middelgrote binnensteden) geselecteerd. Zeven binnensteden worden geselecteerd op basis van de Binnenstadsbarometer.”

Meten is weten en zo’n barometer is een perfect instrument om te zien waar je als binnenstad ten opzichte van anderen staat. Genomineerd worden op basis van zulke objectieve criteria legt, zelfs als je niet wint, gewicht in de schaal.  

Ik citeer verder: 'Aangezien de Binnenstadsbarometer in ontwikkeling is en daardoor nog niet alle onderdelen meeneemt in de score, worden er ook drie extra binnensteden geselecteerd (wildcards). Deze binnensteden worden geselecteerd op basis van veelbelovende, toonaangevende ontwikkelingen die de afgelopen drie jaar in de binnensteden hebben plaatsgevonden'.

U raadt nooit welke binnenstad één van die wildcards heeft weten te bemachtigen. Ik zal u helpen, uw Ede. 

De binnenstad waarvan u altijd al heeft geweten dat deze bijzonder is, is dan wel niet uitsluitend via meetbaarheid tot nominatie gekomen, maar blijkbaar vond het platform de ontwikkelingen dermate belovend dat zij dit wel met een nominatie heeft willen belonen. 

We gaan verder met een ander citaat van dezelfde site: 'Deze binnensteden zijn geselecteerd op basis van aanmelding en de veelbelovende, toonaangevende ontwikkelingen die zich de afgelopen drie jaar in de binnensteden hebben plaatsgevonden'.

Ah, iemand heeft uw binnenstad aangemeld. Iemand die vindt dat uw plaats de titel De Beste verdient. 

Het is ook niet niks, want, zo staat op de site te lezen: 'De titel levert een belangrijke bijdrage aan de erkenning van de verrichte inspanningen onder professionals die actief zijn op het gebied van exploitatie, vastgoed en overheid in de binnenstad'. 

Dat de finalistenbijdrage 3.000 euro en bij winst de organisatiekosten voor volgend jaar 2.500 euro zijn, nemen we bij zo’n titel dan ook graag op de koop toe. Want laten we wel wezen, wie wil nu niet wonen in een plaats met een binnenstad die door aanmelding genomineerd werd en via een in ontwikkeling zijnde barometer tot De Beste gekozen gaat worden, wij allemaal toch? 

En daarom was u de afgelopen dagen wat frivoler, daarom was uw tred lichter en had u een gevoel van naderende lente. 

Houd dat gevoel vast, want dit voorjaar wordt uw binnenstad uit de 65 bij het platform aangesloten Nederlandse en Vlaamse steden (van de grofweg 144 die Nederland en Vlaanderen telt) ongetwijfeld tot Beste Binnenstad uitgekozen!

Paul de Vries

Auteur en columnist Paul de Vries uit Ede schrijft vanaf deze maand een driewekelijkse column voor Ede Stad.nl. Een bloemlezing van zijn verhalen is gebundeld in zijn net verschenen boek 'KIEUW! En andere verhalen'. De Vries, in het dagelijks leven verpleegkundige en freelance-sportinstructeur, hoopt dat zijn columns de lezer raken door hun spitsvondigheid, hun ironie of melancholie. ,,Ik schrijf over wat mij opvalt, waar ik me aan erger of wat mij ontroert. Het gaat over de zin en onzin van het dagelijks leven, over de schoonheid, maar ook het rauwe ervan.'' Meer columns van Paul de Vries op paulschrijft.nl.
 

Paul de Vries.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie