Schaapskudde op de Eder Hei.
Schaapskudde op de Eder Hei. Nando Eskes
COLUMN

Als ik aan Ede denk, dan zie ik...

4 maart 2020 om 13:06 Opinie

EDE Het was een nacht, ik werd per auto thuisgebracht, die ik niet zou vergeten. In de gemeente Ede woonden zo’n 95.000 mensen. Ik werkte in Amsterdam. Met fiets, trein en metro reisde ik heen en weer. Maar nu was ik de weg kwijt.

Nando Eskes

Het zag er allemaal hetzelfde uit. Plat, bomen, wijken uit de jaren zeventig en verder terug. Toch thuisgekomen, ontdekte ik dat mijn twee visjes uit de vissenbak waren gesprongen. De een lag op de grond, de ander lag te drogen op de verwarming. Boven Kernhem vlogen buizerds, de S1 was gevaarlijk en militairen sliepen in kazernes. Het was 1991.

EDE-'STAD' ZONDER MUSEUM Dertig jaar verder. Ik leerde Ede kennen. Er is een ‘stad’ Ede en er zijn dorpen - Bennekom, Lunteren, Ederveen/De Klomp, Harskamp, Wekerom en het kleinste plaatsje Otterlo met het wereldberoemde Kröller-Müller Museum. Het is een internationale publiekstrekker. Maar Ede, het grootste dorp, heeft geen museum. Er is niets wat ook maar iets laat zien over Ede. Waar komt Ede vandaan, wie woonden er in Ede, wat doen die acht dorpen met elkaar?

EDE GEEN IMAGO In de ‘Stadsvisie 2030’ staat dat Ede een ‘netwerkstad’ in ‘Foodhart’ is. De wanhopige vraagtekens springen in de ogen bij het lezen van zulke taal. De bedoelingen staan prachtig in ambtelijke geheimtaal uitgelegd. Deze Stadsvisie bepaalt het beleid van Ede-Stad. Bennekom tot en met Otterlo zijn het ‘ommeland’. De thema’s van Ede zijn: ‘food’, ‘cultuur’ en ‘avontuur’. Zou er een Edenaar te vinden zijn die Ede een avontuurlijke stad vindt, met veel cultuur en hoogwaardige ‘food’? Och, ambtenaren proberen Ede te definiëren in deze Stadsvisie. De bestuurders zijn meer bezig met imago dan met identiteit.

FRISOKAZERNE De Frisokazerne staat deels leeg. Er zijn plannen om deze fikse ruimte te wijden aan Helene Kröller-Müller. Misschien trekt Ede dan regionaal en zelfs landelijk publiek, is de fantasie. Allemaal gedoe over kunst dat over de hoofden van de gemiddelde Edenaar heengaat. Waarom meeliften op het kroonjuweel van Otterlo? Armoediger kan bijna niet.

EDE HEEFT IDENTITEIT Ik stel voor dat we in het Friso een Ede Experience neerzetten. Beleef het oude Ede, de militaire geschiedenis, de prehistorische Veluwe. Identiteit heeft te maken met zingeving. Wie ben je, waar kom je vandaan en waar wil je naartoe? Nieuwe inwoners bezoeken Ede Experience en leren Ede kennen. Niet als ‘netwerkstad in Foodhart’, niet als ‘Helene Kröller-Müller’, maar als die uitgestrekte gemeente met duizenden jaren geschiedenis.

Bronnen: ede.incijfers.nl, ede.nl, over grafheuvels: https://youtu.be/BaPbCuf-f2o

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie