Afbeelding
Arjan van Bruggen
COLUMN

Eenzaamheid

25 maart 2020 om 20:00 Opinie

Er kan heel veel om je heen gebeuren, terwijl je je dan toch eenzaam voelt. Eenzaam is niet op een onbewoond eiland zitten. Eenzaam is het gevoel dat je geen onderdeel van de samenleving meer bent. Juist nu in deze crisistijd kun je eenzaam zijn en voeg daar nog even de onzekerheid aan toe. Daarom meer dan ooit met alle beperkingen: help elkaar. Dat telefoontje, die boodschap, de troost bij verdriet, dat ritje naar het ziekenhuis kan goud waard zijn voor de ander.

NOBELPRIJS LITERATUUR Ooit worstelde ik het boek 100 jaar eenzaamheid van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez door. Hij won de Nobelprijs voor literatuur.

RARE TIJDEN Wanneer mensen nu tegen me zeggen dat het 'rare tijden' zijn, moet ik denken aan de sfeer van dat boek. Het is een feitelijk verhaal, een kroniek, maar Gabo heeft er sprookjes door heen geweven. Wat het leert en dat is de positieve kant er van dat de personages een enorm aanpassingsvermogen hebben. Het zijn mensen die excentriek zijn, zichzelf en de wereld niet begrijpen, maar wel met een wijsheid naar omstandigheden kijken. Ik raad u niet aan het te gaan lezen, maar wel te denken aan dat aanpassingsvermogen van mensen. Dat zien we met de mensen die het werk moeten doen en ook met allerlei initiatieven vanuit u.

VOLHOUDEN Volhouden alstublieft, want in alle onzekerheid is een ding zeker en dat is dat we hier uitkomen. En misschien wel sterker dan toen we er in gleden.

René Verhulst

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie