Een volwassen, krachtige havikvrouw, zittend op een prooi.
Een volwassen, krachtige havikvrouw, zittend op een prooi. Michael de Vries
Natuurcolumn

'Bijzonder moment dat je soms nodig hebt'

8 april 2020 om 12:06 Opinie

EDE Het is eind mei 2019. Onderweg naar de heide zie ik iemand hoog bovenin een boom klimmen. Ik zet mijn fiets aan de kant en loop een stukje die kant op. Op de grond zit een tweede persoon op een kleedje. In de verte hoor ik de roep van een havik.

Michael de Vries

Omdat ik zo'n twintig jaar geleden, als beginnend natuurliefhebber, weleens meeging met bioloog Arnold van den Burg, had ik meteen door dat de man in de boom jonge haviken uit het nest ging halen. Dit doen ze om de vogels, eenmaal op de grond, te voorzien van een ring. Het is één van de manieren hoe het vogelrijk wordt onderzocht. De kans om even mee te kijken, pakte ik natuurlijk gelijk aan. Die pluizige jonge haviken zie ook ik niet vaak.

RONDJE Het is eind maart 2020. Het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven, is er nog steeds. En terecht. Gelukkig mag ik wel de deur uit om een frisse neus te halen. Dagelijks probeer ik even een kort rondje te lopen in één van de Edese bossen. Bewust wacht ik tot na 18.00 uur, totdat het heel rustig is. De kans dat ik rond die tijd in de bossen mooie foto's kan maken is klein, maar het gaat me nu vooral om het lopen. Even het hoofd leegmaken.

OOGHOEK Na een tijdje stap ik op mijn fiets en wil terug naar huis gaan. Nog in het bos, fietsend over het fietspad, zie ik uit mijn ooghoek ineens iets grijs op het bladerdek zitten. Terwijl ik doorfiets, kijk ik ernaar en merk dat het een volwassen havikvrouw is, wellicht één van de vogels die hier afgelopen zomer geboren zijn.

Ze zit niet eens zo ver van het pad en zit bovenop een gevangen prooi. Als ik stop zou ze wegvliegen, dus ik besluit door te fietsen. Een stukje verder, met een boom tussen mij en haar in, stap ik af. Voorzichtig ga ik van boom naar boom, terwijl ik in de tussentijd mijn camera pak. De vogel is alert en houdt alles in de gaten. Heeft ze mij door? Stoort ze zich aan het geluid van auto's in de verte? Of is ze gewoon bang dat andere roofvogels haar prooi willen pakken? Eigenlijk heb ik geen idee. Snel maak ik enkele foto's en besluit terug te gaan naar de fiets. Het zijn van die bijzondere momenten die je als natuurliefhebber zo nu en dan nodig hebt.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie