Afbeelding
Alexas Fotos/Pixabay
Reactie natuurcolumn

'Ruimte voor de wolf rondom Ede?'

8 juni 2020 om 12:39 Opinie

EDE Met grote verbazing heb ik het artikel van natuurliefhebber Michael de Vries gelezen in de Ede Stad van 3 juni. Daarin schrijft hij dat er voor de wolf rondom Ede voldoende leefgebied is. Hij onderstreept dit met het gemak van een naar mijn mening niet-kenner van deze dieren en staaft dit ook niet met feiten.

Dat wolven hier in vroegere jaren geleefd hebben, geeft deze dieren blijkbaar het recht om terug te keren, maar nu in een omgeving die niet meer vergelijkbaar is met die uit vroegere jaren. Noch qua bewonersaantal of beschikbare hectares als leefgebied noch qua recreatiedruk, om er maar eens een paar te noemen.

LANDSCHAPSPARK De Veluwe is met 91.200 hectare een klein landschapsgebied, ingericht volgens normen die aan de huidige eisen van gebruik voldoet. Eigenlijk een landschapspark, waarin beheerders van flora en fauna dagelijks harken en schoffelen om het in stand te houden.

De vraag moet dan ook zijn of de wolf in dit landschapspark met vele gebruikstoepassingen voor de wolf en de mens samen wel geschikt is. In landen als Noorwegen, Zweden en ook Duitsland, die veel meer geschikt leefgebied  voor een wolf hebben, wordt ook overlast gemeld (onder meer het doodbijten van gedomesticeerde dieren) en worden nu ook maatregelen al getroffen om de wolvenstand te reguleren.

250.000 HECTARE In Noorwegen en Zweden, samen goed voor ruim 83 miljoen hectare oppervlakte, leven naar schatting 330 wolven (telling 2019).  Deze aantallen zijn daar een punt van discussie om ze te beheren vanwege de overlast en mondjesmaat wordt ook een afschotvergunning  verstrekt. Eén wolf per ruim 250.000 hectare is daar onderwerp van beheer in aantallen!

De gemeente Ede heeft totaal ruim 318.000 hectare stedelijk en niet-stedelijk gebied samen. Aangezien de wolf in roedels leeft, dus meer dan één dier samen, lijkt het mij niet aannemelijk dat er voldoende leefruimte is voor de wolf. De Vries trekt het dan door naar heel Nederland als leefgebied. 

Toch weer even terug naar Noorwegen/Zweden, omdat deze landen een soortgelijk beleid voor beheer van de flora en fauna kennen als in Nederland. 83 miljoen hectare oppervlakte, ruim 15 miljoen inwoners en 330 wolven en dat in vergelijk met Nederland met 4,2 miljoen hectare en ruim 17 miljoen inwoners. Waarbij alleen Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant en misschien Limburg als leefgebied aangemerkt zouden kunnen worden. Die provincies zijn samen goed voor ruim 1,5 miljoen hectare. Hoeveel hectare leefgebied daarvan is voor de wolf? 

BEHEERPLAN Formeel hebben we in Nederland één roedel op de Noord Veluwe en verder twee of drie zwervende dieren. De overlast die hiervan wordt ervaren, kun je niet negeren. Die overlast is er en daar moet je iets mee. Wil men de wolf  graag terug, dan zal er een goed beheerplan moeten zijn, zoals we dat ook kennen voor het rood- en zwartwild.

De wolf is een predator die niet te vergelijken is met enig ander in Nederland voorkomende predator. De wolf is niet als huisdier te houden. In de Verenigde Staten zijn proeven gedaan om ze als huisdier te houden, maar deze proeven zijn veelal vroegtijdig gestopt en niet haalbaar gebleken. Dat impliceert ook dat de wolf altijd zijn eigen weg zal gaan in ons redelijk druk bevolkte land. 

POEMA Ik refereer aan een aantal jaren terug toen er een poema op de Veluwe zou zijn gesignaleerd. Veel mensen durfden niet meer met de kinderen naar de Veluwe. Angst voor een dier dat gevaarlijk zou kunnen zijn. Veel geld en tijd is er aan besteed om dit dier te verjagen, zo het er al is geweest...  

De vergelijking dat honden ook schapen doodbijten, is juist. Maar dan is het een strafbaar feit voor de eigenaar van de hond en wordt er niet verlangd dat de boer maatregelen moet treffen om te voorkomen dat loslopende honden zijn schapen doodbijten. 

CARTE BLANCHE In de  opinie van De Vries moet de wolf 'carte blanche' hebben en ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de schapen. De wolf is een predator die normaliter in roedels jaagt. Maar het is een 'lui' dier dat in principe dat dier pakt wat het eenvoudigst te pakken is, bijvoorbeeld ziek of langzaam. Het is een verkeerde voorstelling om ervan uit te gaan dat de wolf, zolang er nog voldoende schapen en geiten zijn, ook al leven ze in roedels, achter snelle, vluchtende dieren aan zal gaan.

Dat er 500.000 schapen per jaar worden geslacht voor consumptie  is een vergelijk dat volkomen mank gaat in vergelijk met het doden door wolf of hond. Of je moet de mens op één lijn plaatsen.

Ik kan het billijken dat iedereen er een eigen mening op na houdt met betrekking tot beheer van flora en fauna en in dit specifieke geval de wolf. Maar als je die mening wilt uitdragen in een krantenartikel moet het meer zijn dan even je gal spuien. Een bezoek aan beheerders in landen als Noorwegen en Zweden is voor De Vries aan te bevelen.

Jan Pongers, Bennekom

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie