Wethouder Peter de Pater in een karakteristieke pose op een foto uit 2018.
Wethouder Peter de Pater in een karakteristieke pose op een foto uit 2018. Freek Wolff
Column

'Bob de Bouwer, kunnen we het maken?'

30 juni 2020 om 16:29 Opinie

EDE Poseren voor een foto is hem wel toevertrouwd. Driedelig pak plus bijpassende stropdas. Het jasje casual één-knoop-vast gedragen. Kekke schoenen en niet te vergeten zijn karakteristieke Dolf - ‘Wie Is U Nu Weer’ - Brouwersmontuur.

Jolmer Winkel

Op weg naar het terrein waar alweer wat nieuwe woningen uit de grond worden gestampt. De rechterhand macho in de broekzak en de linker heel subtiel bungelend. Het resultaat van wat de camera heeft vastgelegd, is in de Ede Stad van vorige week woensdag te zien.

MISSIE Onze Peter de Pater heeft namelijk een grote missie. Als profeet van de economische groei is hij op pad om het mantra van ‘bouwen, bouwen, bouwen’ stevig voort te laten jengelen. In de rubriek ‘Wethouder aan het woord’ op de pagina's van de gemeente Ede in Ede Stad is dan ook uit zijn mond het volgende te lezen:

,,In Ede is iedereen het erover eens: er moeten meer woningen gebouwd worden in onze gemeente. Woningen voor jonge mensen, die starten op de woningmarkt. Gezinswoningen voor families die in Ede of de dorpskernen willen verhuizen of graag naar Ede toe komen. Appartementen voor alleenstaanden, welke leeftijd dan ook. En we bouwen ook voor iedere portemonnee. Van de duurste villa tot een betaalbare huurwoning: aan beiden is behoefte. Ondanks dat iedereen het daarover eens is, is de nieuwbouw van woningen helaas niet vanzelfsprekend.”

BEZIJDEN DE WAARHEID Nou, meneer de wethouder…, dat twee keer vermelden dat iedereen het erover eens is, lijkt mij iets bezijden de waarheid. Ik hoor genoeg stemmen dat ons Ede zo langzamerhand wel af is. Ik hoor ook dat er nog wel plaats moet zijn voor starters- en sociale huurwoningen, maar dat er nu wel eens pas op de plaats mag worden gemaakt met duurdere nieuwbouw. Ook hoor ik Edenaren die vinden dat we hier niet als een Randstedelijk opvangcentrum hoeven te fungeren.

Maar de wethouder vindt dat er nog wel een tandje bij moet, nee eigenlijk wel twee. Ik vrees dan ook met grote vreze dat de hier heersende bestuurlijke expansiedrift nog lang niet ten einde is.

SPEKKOPER Maar hoe denkt de doorsnee Edenaar hier over? De politieke partij die met ‘stop nu de groei van Ede’ als speerpunt de boer opgaat, kan wel eens spekkoper zijn bij de volgende verkiezing. Grote lokale thema’s uit het verleden, zoals de aanleg van de Parklaan of de koopzondag, zijn intussen toch al passé.

NOU EN OF De eerste dvd in huize Winkel was er ooit eentje van Bob de Bouwer. In het introliedje klinkt de vraag: 'Bob de Bouwer, kunnen we het maken?' Wethouder De Pater zal ongetwijfeld het antwoord luidkeels mee gaan brullen. Dus 'NOU-EN-OF!' als het gaat om het verder laten groeien van Ede.

Ik vind dat we het niet langer meer kunnen maken. Ik daag hierbij dan ook politiek Ede uit om eens stelling te nemen in deze materie. Ik laat er in 2022 graag mijn stem (mede) van afhangen!

Jolmer Winkel is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl..

REACTIES OP COLUMN:

Jolmer Winkel is columnist van EdeDorp.nl, hij lijkt echter veel meer een aanhanger van 'De Tegenpartij'!
Hij komt niet verder dan wat schamele pogingen wethouder Peter de Pater belachelijk te maken, maar heeft geen enkel inhoudelijk argument tegen diens bouwambities. Hij hoort van alles en nog wat, maar kan zelf kennelijk geen enkel zinnig argument bedenken. Dat moeten de politieke partijen maar doen en dan worden ze daarvoor wellicht zelfs beloond met zijn stem bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen!
Wat een armoe! Volgens mij heeft Ede meer kwaliteit in huis dan dit. En zo niet, wordt het de hoogste tijd om uit te breiden!!

Met vriendelijke groet,
Ruud Soulier

------------------------------

Geweldige column over de bouwdrift van Peter de Pater! Helemaal mee eens!

Vriendelijke groeten,
Hanneke Keij

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie