'Langzaam maar zeker verschijnt een jong edelhert, een kalf.'
'Langzaam maar zeker verschijnt een jong edelhert, een kalf.' Michael de Vries
Natuurcolumn

'Ontspannen in de natuur met een mooi einde'

15 juli 2020 om 13:04 Opinie

EDE Zomervakantie! Net als voor veel anderen begint ook voor mij deze week de zomervakantie. De laatste weken van het schooljaar zijn altijd intensief. Van het schrijven van de rapporten tot afscheid nemen van je klas. Juist nu, in het schooljaar waarin kinderen een groot gedeelte thuisonderwijs hebben gekregen, lijkt het alsof iedereen nog nét iets meer toe is aan vakantie dan anders.

Michael de Vries

In die drukke periodes ‘vergeet’ je soms te ontspannen. Toch probeer ik, al is het iets minder, regelmatig de natuur in te gaan. Niet specifiek op zoek naar iets, maar gewoon even fietsen of lopen en vanzelf te merken of ik iets leuks tegenkom. Zie ik niets bijzonders en blijft de camera soms in de tas, dan nog is het lekker om eruit te zijn geweest.

KLEINE DINGEN Vorige week had ik zo’n avond. Ik besloot de Edese bossen in te gaan. Gewoon even het hoofd leegmaken. Het eerste wat ik zie, is een koolmees die eikenprocessierupsen verorbert, een eindje verder kom ik een grote groep rode mieren tegen die met duizenden tegelijk samenwerken in en rond hun nest. Soms zijn het juist de kleine dingen in de natuur die je ineens opvallen.

Een beetje in gedachten zie ik in de verte ineens een ree grazen. Althans, de ree blijkt geen ree, maar een edelhert. Als het dier de kop omhoog doet, zie ik dat het een hinde is, een vrouwtje. Ik geniet van het moment en richt vervolgens mijn camera op het dier. Enkele minuten maak ik wat opnames. Omdat ik bewust niet naar parken ga, zoals De Hoge Veluwe, is het zien van een edelhert voor mij nog steeds best speciaal.

MOEDER EN KIND Ineens zie ik wat bewegen in de struiken. Langzaam maar zeker verschijnt een jong edelhert, een kalf. Voorzichtig loopt het dier richting zijn moeder. Terwijl het jong kijkt of hij ergens wat eten kan vinden, houdt moeder hert de omgeving goed in de gaten. Ze is alert. Bij alles wat ze hoort spitst ze haar oren en kijkt ze nauwlettend om zich heen. Even stel ik mezelf de vraag hoe ik zou reageren als ineens een wolf op zou duiken... Maar voordat ik daar antwoord op kan geven, lopen moeder en kind edelhert rustig terug de begroeiing in. Enkele seconden later zijn ze uit beeld.

Wat een mooi einde van een ontspannen avondje in de natuur.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. De natuurcolumn verschijnt tweewekelijks.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie