'Vanaf de Ginkelse Heide, waar het al wat donkerder is, kun je het goed zien: Ede geeft licht.'
'Vanaf de Ginkelse Heide, waar het al wat donkerder is, kun je het goed zien: Ede geeft licht.' Pixabay
Column

‘Ede geeft licht, hoe dan?’

18 augustus 2020 om 11:07 Opinie

EDE Eén van mijn favoriete tijdsverdrijven is het kijken naar de sterren. Geen gedoe met sterrenkijkers en telescopen, maar gewoon met mijn eigen twee kijkers. Ik ben dan wel een echte zomerkijker. In de winter zijn sterren ook mooi, maar dan is het wat aan de frisse kant in de tuin, dus ik beperk me tot juli en augustus. Vooral rond 11 augustus is het spannend, want dan vallen de sterren uit de hemel wat spectaculair vuurwerk geeft.

Douwe Meijer

Ik kan die hobby iedereen aanraden. Het is niet al te vermoeiend, dichtbij huis en gratis, al tik je al snel een flesje rood weg tijdens het kijken, maar dat heb ik er graag voor over. Een kleine hindernis, vooral in Nederland, is de aanwezigheid van wolken maar dat gaat de laatste tijd aardig goed.

Een wat grotere hindernis is de duisternis. Althans, de afwezigheid ervan, en dat is een belangrijke tip voor de beginnende sterrenkijker: kijk niet overdag, dat leidt tot teleurstellende ervaringen. Zet ’s avonds je tuinstoel in het standje snurken, kijk naar boven en je ziet sterren. En er is er altijd wel ééntje die naar je knipoogt.

BAKEN VAN LICHT Gisteravond waren de omstandigheden perfect en ik waande me eventjes op de camping ergens in Frankrijk en zat klaar om vallende sterren te tellen. Maar in tegenstelling tot Frankrijk of bijna ieder willekeurig land ter wereld, wordt het maar niet donker. Niet echt. Ede is, net als alle andere Nederlandse stadjes en dorpjes, een baken van licht. Een niet in overdrachtelijke zin. Vanaf de Ginkelse Heide, waar het al wat donkerder is, kun je het goed zien: Ede geeft licht.

Hoe dan?

TECHNOVA We hebben straatverlichting. Niet altijd even zinvol, maar goed. We hebben natuurlijk thuis wat lampjes aanstaan, maar dat geeft niet die zee van licht boven Ede. Autolampen, uiteraard. Wat we ook hebben, zijn reclames, eindeloos veel reclameverlichting.

Vlakbij mijn huis staat bijvoorbeeld een lichtreclame van het Technova College. Die staat de hele nacht te ‘shinen’ alsof het geen energie kost. Zomervakantie, vrijdagavond en die letters van Technova staan te branden alsof ze honderden nieuwe studenten aantrekken, wat natuurlijk niet zo is. Geen student te zien en iedereen in de buurt weet al lang dat Technova daar staat. Totale verspilling van energie. En voor amateursterrenkijkers als ik bovendien een bron van vervuiling, lichtvervuiling.

DISCOTHEEK Technova is niet de enige. Het hele industrieterrein is een soort discotheek met allemaal gekleurde lampen en verlichte bedrijfslogo’s. Terwijl er ’s nachts geen kip te vinden is op het industriegebied en er ook niemand zal denken bij zo’n verlichte bedrijfsnaam: ‘Ha, daar ga ik morgen eens even lekker naar toe’.

Ik denk dat ik snel zou worden afgevoerd als ik boven op mijn dak mijn naam in grote verlichte letters zou plaatsen, en terecht, maar als je een bedrijf hebt, vinden we dat wel normaal.

Maar dat is het niet, want het is een verspilling van energie en gaat ten koste van mijn zomerhobby: kijken naar de sterren.

Snel invoeren dus, of verhogen, die lichtreclamebelasting, zodat we weer kunnen genieten van iets heel natuurlijks: duisternis met prachtige lichtjes aan de hemel.

Douwe Meijer is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie