Van de 354 gemeenten in Nederland staat Ede volgens het Elsevier-rapport op de 153ste plek.
Van de 354 gemeenten in Nederland staat Ede volgens het Elsevier-rapport op de 153ste plek. Harmen Quast
Column

Ede verliest ‘loterij’ om beste woonplekken

25 augustus 2020 om 12:06 Opinie

EDE Ede verliest de postcodeloterij. En dan heb ik het niet over ons nationale kansspel, maar over het jaarlijkse rapport van Elsevier over de beste woonplekken. Als je lid van Elsevier bent, mag je lezen over de winnaars. Maar ook niet-abonnees mogen zien hoe Ede op de 153ste plaats op de ranglijst is terechtgekomen. Want van de 354 gemeenten in Nederland staat Ede dus op de 153ste plek. Er zijn 152 gemeenten die het beter doen dan Ede, tweehonderd die het slechter doen. We vallen dus bijna in de middenmoot.

Harmen Quast

Gek is het wel, je zou verwachten dat Ede hoog zou scoren. Groot genoeg om alle voorzieningen te hebben die een mens nodig heeft, klein genoeg om niet echt (veel) last te hebben van problematiek in een grote stad. Prachtig gelegen, goed bereikbaar. Wat wil een mens nog meer?

Op ‘Onderwijs’ scoort Ede erg hoog, ‘Bereikbaarheid’, ‘Zorg’ en ‘Natuurlijke Omgeving’ zitten ook wel goed. Hoewel ik me afvraag hoe je met onze natuurlijke omgeving daar maar vier van de vijf bolletjes krijgt. Het echte gissen begint trouwens pas bij de onderwerpen waar Ede niet goed scoort.

VAGE OMSCHRIJVING Ede scoort slecht op ‘gebouwde omgeving’, ‘veiligheid’, ‘kenmerken van de bevolking’, ‘rust en ruimte’ en ‘weinig overlast’. De omschrijving voor deze categorieën is helaas vaak zo vaag dat er geen chocolade van te maken valt. Weinig monumentale gebouwen is nog wel een beetje te volgen. Maar bij ‘veiligheid’ kan het gaan over vermogensdelicten en/of verkeersveiligheid. Bij de ‘kenmerken van de bevolking’ kan het gaan over het gemiddelde huishoudinkomen en/of het aantal vrijwilligers. Scoort Ede slecht op ‘rust & ruimte’ wegens files, luchtvervuiling, ruimtegebruik, gebrek aan arbeidsplaatsen? Zeg het maar.

Flink onduidelijk allemaal. Hoewel, terwijl ik aan het zoeken was waarom volgens Elsevier Ede het zo slecht deed kwam ik op de site van bureau Louter terecht. Daar kun je vanaf 695 euro (exclusief BTW natuurlijk) een rapportje bestellen over je woonplaats waar alle antwoorden in staan. Misschien is het wel bewust wat vaag allemaal. Gewoon een mooi verdienmodel. Bestuurders nieuwsgierig maken en voor een mooi bedrag rapportjes gaan produceren.

RECREATIEPLAS Gelukkig heeft de samenleving geen rapportje nodig. De oplossing om Ede minimaal honderd plekken op de ranglijst te laten stijgen, is vorige week voor de zoveelste keer gelanceerd. Ede heeft een recreatieplas nodig.

In mijn enthousiasme daarover vergeet ik bijna weer dat zo’n ding blijkbaar heel veel geld kost en dat ik nooit zo voor extra uitgaven van miljoenen euro’s ben. Maar wat dan wel? Is er nog hoop voor Ede of zullen we moeten accepteren dat we tot de middenmoot behoren?

STEMFRAUDE Of is hier (ook) sprake van (stem)fraude. Heeft iemand in de gemeente Ede (ik noem geen namen) - die bang werd van alle Randstadvluchtelingen en de daarop volgende prijsstijgingen - misschien de uitslag beïnvloed en Ede hierdoor bewust lekker laag gehouden in de ranglijst?

Dat moet het haast wel zijn. Een dag zonder complottheorieën is een dag niet geleefd. Het is heerlijk wonen in Ede, maar dat is nu strikt vertrouwelijke informatie geworden. Niet: ‘Ede de gekste!’, maar gewoon ‘Ede de 153ste’, hoera!

Harmen Quast is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

---------------------------------------------

Reactie op column:

De sceptische toon in deze column tot aan de suggestie van (stem)fraude, omdat Ede volgens de columnist beter had moeten scoren in het woonplek-onderzoek van Elsevier, doet mij deze reactie schrijven!

Als je zoals ik in het centrum van Ede woont, heb je continu tot diep in de nacht te maken met lawaai van het uitgaansleven, vooral in het weekend. Het gaat dan om tot vroeg in de morgen herrie makende soundblasters op volle sterkte, scooters, auto’s en om schreeuwende jongelui onder invloed te voet of op de fiets.

Het uitgaansgebied ligt midden in het centrum. Rust en stilte is er absoluut niet in Ede! Een overpeinzing waard. En in de natuur zijn de gevolgen van stikstof veelvuldig te zien. Samen met de ongebreidelde groei brengt dit Ede inderdaad op de plek die niet prettig scoort op de lijst, maar waar Ede wel hoort!

Wilhelmina Willems, inwoner van Ede-centrum

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie