Het Edese Bos.
Het Edese Bos. Nando Eskes
Column

Hoe God verdwijnt uit Ede

14 oktober 2020 om 17:46 Opinie

EDE Soms droom ik dat ik rondjes ren met alleen mijn onderbroek aan. Dan schrik ik me rot bij het ontwaken. Onlangs droomde ik een andere nare droom. Mijn geboorteplaats Staphorst kreeg een volle laag mensenhaat. Een sneaky journalist, tijdig geposteerd, maakte mooie beeldjes met foute feiten. Een menigte morrende mensen viel over het eigenwijze volk dat God nog boven de wereld stelt.

Nando Eskes

Zonder mondkapjes nog wel en ook nog zingen. De Edese burgemeester Verhulst wil de mondkapjes verplichten ‘voor het gemak’. Op een schip in ruwe storm zeur je niet over zulke dingetjes, zegt hij.

IN HEMELSNAAM Deze beeldspraak vervolgend, met matrozenpetten proberen de overspoelende golven tegen te houden, lijkt me schadelijk. Het kost nodeloze energie en leidt de aandacht af. Velen negeren de basisregels, zoals afstand houden en thuis blijven bij klachten. In massapsychose gedompeld zoekt men het heil in het aanbidden van een gezamenlijk relikwie. Mondkapjes helpen een klein beetje als je zelf besmettelijk bent en anderen wilt beschermen. Maar, in hemelsnaam, waarom blijf je dan niet thuis?

Kerkdiensten en zingen zitten in het verdachtenbankje. Feit is dat kerkdiensten hooguit 0,3 procent van de besmettingen uitmaken. Terwijl er altijd doorgezongen is. Dan komen vakantie (4,5 procent) en de horeca (4,8 procent). Buitenlandse vakanties afschaffen dan? Of de alcoholverkoop (is de wijn in de man, de wijsheid in de kan)?

Nog wat zaken die het risico flink verlagen: stoppen met roken, schone lucht (houtkachels), gezond gewicht. Geestelijke gezondheid verhoogt de weerstand. Kerken draaien al sinds maart op slechts 10 tot 25 procent van hun capaciteit. Staphorst investeerde 350.000 euro in ventilatie. De 600 mensen werden verdeeld over drie zalen. Volledig verantwoord.

KYRIE Komende zondag kun je gezellig naar de Knotsgekke Hobby- en Kaartendagen. Met 600 anderen, dat mag daar. De enkele gelovigen in Ede die nog naar de kerk ‘mogen’, ga, zing, ja zing, van het Kyrie en bid om verlossing. Schud de opkomende relativiteitstheorie af die ook onder christenen rondwaart: och, wat is zo’n eredienst eigenlijk waard, we kunnen wel zonder. Het is de dood in de pot (2 Koningen 4:38-41).

Ik ontwaakte. En schrok. Het was geen droom, het was werkelijkheid. Een land zonder richting, zonder duiding, geleid door sentiment. We staan in ons hemd.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reageren op deze column kan rechtstreeks naar de auteur of via ede.stad@bdu.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie