Afbeelding
Arjan van Bruggen
COLUMN

Online sluipers

4 november 2020 om 17:00 Opinie

Vorige keer schreef ik over ‘aandacht voor elkaar.’ Een oproep wanneer u mensen wist die anderen belangeloos helpen en die dan even bij ons te melden. Via aandacht@ede.nl, en dat deed u massaal. Dank daarvoor. De bloemen gaan door de hele gemeente heen.

CYBERCRIME Nu even heel iets anders. Verkeerde aandacht is er ook in deze tijden. In de criminaliteitscijfers zagen we in april al een stijging van de cybercrime, daarna een daling en de laatste weken weer een stijging. Heel duidelijk corona gerelateerd. We zijn veel meer thuis, het aantal woninginbraken daalt, maar de online fraude doet verhevigd zijn intrede. Dat doet de crimineel ook vanuit huis en zo sluipt hij of zij via uw computer of iPad bij u naar binnen.

VERHANDELEN Wees gewaarschuwd, want deze aandacht wil je niet. Men maakt zich meester van wachtwoorden en inloggegevens en die worden weer met duizenden verhandeld. Vervolgens gebruikt om bestellingen op uw naam en met uw geld te doen bij webwinkels of u ontvangt een bericht van een goede bekende die aangeeft door corona in de problemen te zijn gekomen en of u een paar duizend euro wil storten.

SCHOK Het is altijd al een schok wanneer er inbrekers in je huis in geweest, je de schade ziet en je de sloten moet vervangen. Dit is hetzelfde gevoel, het gemak waarmee de crimineel je iets afneemt en jij zit met de brokken. Heb ook hier aandacht voor, waarschuw de modale digitale burger (zoals ik) voor de risico’s en het belang van wachtwoorden en andere beveiligingsmogelijkheden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie