Het Hercules C-130 vliegtuig, zeer vaak op oefening boven Ede, met gevlogen route.
Het Hercules C-130 vliegtuig, zeer vaak op oefening boven Ede, met gevlogen route. Nando Eskes/FlightRadar24
Column

Stichting Volksgezondheid en Stoken

25 november 2020 om 12:53 Opinie

EDE De strakblauwe lucht belooft veel goeds. De heldere lucht, zonder condensstrepen van overwaaiende vliegtuigen, heeft kleurcode #427bf5 (strakblauw dus).

Verlangend naar frisse lucht stap ik naar buiten. ‘s Nachts werd ik meerdere keren wakker vanwege een blijkbaar hypergevoelig afgesteld intern detectiesysteem voor brandgevaar. Rooklucht! Gevaar! Of dat nu kwam van uitdovende open haarden, in de vrije tuin verkerende open tonnen met gezellige houtstook of niet goed afgestelde privépelletkachels, gesubsidieerd gekocht bij de Gamma, of zelfs van de in de buurt staande biomassacentrale, Joost had het kunnen weten, maar ik wist het niet. Vol goede moed stap ik naar buiten, de frisse lucht in. Mmm, wat ruik ik? Nee, niet zeuren, verman ik mezelf. Toch laat ik mijn plan om uitgebreid schone lucht op te snuiven, varen. Want fris is de lucht niet.

LUCHT Verder ga ik, mijn dagelijkse tocht vervolgend. De wandeltocht voert door het Edese Bos, daar werken de bomen meestal als goede filters. Alhoewel, eerst moet ik langs de biomassacentrale en het crematorium. Het crematorium, daar zeg ik niets van, de uitstoot is kort en krachtig, zogezegd. De biomassacentrale, ahum, daar zijn al veel woorden aan vuil gemaakt, maar nog meer lucht. Dus al verder gaat het, langs de dagelijkse motorbladblazers die hun herrie en hun vervuilende gassen uitstoten over de begraafplaats diep het bos in. Het is bekend dat een bladblazer op benzine zeer vervuilend is.

Als ik geluk heb, stoomt er nog een aantal Hercules-transportvliegtuigen van het Ministerie van Defensie over. Omhoogkijkend kun je prachtig tweemaal vier dikke smerige stofstrepen getrokken zien worden.

BENEDENWINDS Heb ik gekozen voor een hardloop- in plaats van een wandeltocht, dan kan ik in het buitengebied genieten van de boerderijen en hun eigen houtvoorraden. Benedenwinds slaat de smerige troep op je gezicht, je longen in. Advies is natuurlijk door je neus te ademen bij hardlopen, dat komt hier dan weer goed uit.

Fietsend door Ede of werkend op kantoor, het maakt niet uit, ook overdag is er meer wel dan geen luchtvervuiling door stokende schoorstenen. Op mijn vijftiende vroeg ik folders aan van Stichting Volksgezondheid en Roken. Nu wordt het tijd voor een Stichting Volksgezondheid en Stoken.

Stoken is gezellig, dat weet ik, maar niet gezond. Voor de gezondheid is het beter te stoppen met stoken. In deze tijd met die nare luchtwegziekte is frisse lucht het allerbelangrijkst. En als je stookt, ga eens buiten kijken en ruiken wat er uit je schoorsteen komt. Benedenwinds graag.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reageren kan rechtstreeks naar de auteur of via ede.stad@bdu.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie