Regenboog raakt de grond nabij de Zonneoordlaan in Ede.
Regenboog raakt de grond nabij de Zonneoordlaan in Ede. Nando Eskes
Column

Ede regenbooggemeente - symboliek of effectief

3 februari 2021 om 13:21 Opinie

EDE In Nederland zijn kerk en staat gescheiden. Op rijksoverheid.nl staat dat hoe religieuzer iemand is, hoe groter de kans dat hij of zij lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI) niet accepteert. Ook vindt de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders homoseksualiteit verkeerd.

Nando Eskes

Op mensenrechten.nl, de site van het College voor de Rechten van de Mens, staat dat ‘slechts’ 7 procent van de Nederlands hier negatief over is. Dit laatste cijfer is lastig te combineren met de uitspraken op rijksoverheid.nl. Het initiatiefvoorstel ‘Ede Regenbooggemeente’ zegt dat 40 procent van de LHBTI-inwoners van Oost-Nederland zich niet geaccepteerd voelt tijdens uitgaan, op straat of op het werk. En in de kerk?

NASHVILLE In januari 2019 gaf de Nashville-verklaring een uitleg over hoe de Bijbel tegen seksualiteit aan zou kijken. Dat veroorzaakte veel opschudding. Een uitzending van de Lokale Omroep Ede (nu XON) laat gemeenteraadsleden en een Edese dominee aan het woord. Helaas ontbreekt er iemand die de bedoelingen van de verklaring helder uitlegt. Het zou helpen te begrijpen vanuit welk motief mensen dingen zeggen. Ook omdat XON sprak met homoseksuele christelijke jongeren die niet wilden reageren uit angst.
De Nashville-verklaring legt zichzelf uit. Het zegt dat christenen in een postchristelijke cultuur leven. Dat is duidelijk. Maar vervolgens geeft het grenzen aan op een manier die een postchristelijke samenleving niet begrijpt. Dat is onvruchtbaar en lijkt dan enkel op traditie.

ACCEPTATIE Het initiatiefvoorstel gaat in essentie om de acceptatie van de ander in zijn diepste zijn. Daar is geen partij op tegen. Dat een partij vervolgens vindt dat een huwelijk aan vrouw en man toebehoort, is een visie op maatschappelijke ordening. Hier botsen hart en visie. De SGP is tegen de ‘onderliggende visie’, maar niet tegen de mens. Burgerbelangen ergert zich aan ‘genderneutrale toiletten’ en ‘onzijdige aanspreekvormen’.

Donderdag stemt de gemeenteraad. Scheiding van belangengroep en staat is belangrijk. Het gemeentehuis zou een heel regiment vlaggen moeten hijsen, niet alleen de regenboogvlag. Zou de raad willen (en durven) gaan voor een unaniem aan te nemen alternatief voorstel waarin onnodige symboliek ontbreekt, zoals de term regenbooggemeente, maar waarin het wel gaat om zonder angst jezelf kunnen zijn? Met onderdelen als 1) Onderzoek naar onveiligheid specifiek in Ede en woonkernen Ede. 2) Koppeling zoektermen op ede.nl met relevant beleid -lhbti, homoseksualiteit-. 3) Beleidsmatig overleg met kerken, moskeeën, etc. 4) Wetenschappelijke monitoring.

Doel: minder symboliek, meer blijvend effect.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie